Educație

ADMITERE UBB 2020. 8.500 de locuri bugetate, noi forme de pregătire și mai multe locuri la master și doctorat

Universitatea Babeș-Bolyai a fost nevoită să se adapteze din cauza pandemiei de coronavirus, însă și în acest an vor avea loc înscrieri, iar numărul locurilor pentru nivelul licență se apropie de 5.000. Vor fi însă condiții speciale și noutăți pentru toate nivelurile de studiu.

Admitere UBB 2020 Admitere UBB 2020

Anul acesta, Universitatea Babeș-Bolyai oferă un număr impresionant de locuri pentru studenți și o paletă mai largă de pregătire.

Locuri la buget și la taxă

Anul acesta, UBB a pregătit 4.976 de locuri bugetate. Dintre acestea, majoritatea, adică 4.875 sunt destinate candidaților din România și din celelalte țări ale comunității Europene, iar 101 locuri sunt alocate studenților români de pretutindeni. De asemenea, există 25 de locuri alocate candidaților de etnie romă, iar 170 pentru cei care vin de la licee din mediul rural.


Candidații de etnie romă și cei care au absolvit licee din mediul rural sunt două categorii importante și dorim să vină și ei la universitatea noastră pentru a duce mai departe mesajul universității”, a spus prorectorul Anna Soos.

Pe lângă locurile bugetate, pentru candidați mai există 10.000 de locuri la taxă și 2.550 pentru învățământul la distanță, respectiv învățământul cu frecvență redusă.


La nivel de masterat există 2.573 de locuri bugetate și peste 6.000 în regim de taxă. Dintre locurile bugetate, 73 sunt destinate românilor de pretutindeni și 5 pentru studenții de etnie romă.

UBB oferă 235 de programe la nivel licență în limbile română, maghiară, germană, engleză, franceză și italiană, iar pentru nivelul de masterat sunt 228 de programe cu predare în aceleași limbi.


Condiții speciale de înscriere

Având în vedere condițiile speciale impuse de pandemia de coronavirus, UBB s-a pregătit încă din luna aprilie pentru înscrierea online. Astfel, candidații se vor putea înscrie pe o platformă a universității și inclusiv taxa va putea fi achitati prin intermediul acelei platforme.

„După ce s-au înscris, candidații primesc rezultatele admiterii tot pe platformă și confirmarea locului se va face prin încărcarea contractului de studii semnat, iar varianta originală a documentelor necesare pentru a fi student la UBB se vor depunde la începutul anului universitat. Astfel am evitat contactul și răspândirea virusului”, a adăugat Anna Soos.


Facultățile au modificat criteriile de admitere. Tot pentru a evita răspândirea virusului, Facultatea de Informatică, cea de Psihologie și cea de Drept au eliminat examenul sub forma scrisă, iar admiterea se va face pe bază de dosar.

CITEȘTE ȘI:


Studenții clujeni se revoltă după ce a fost eliminat examenul de admitere: „Înainte se voia calitate, nu cantitate”

Pentru cei care doresc să urmeze studiile Facultății de Chimie, se va susține un examen pe o platformă online, examen care a fost testat cu succes.

O singură facultate și-a păstrat examenul față în față, și anume Facultatea de Teatru și Film.

„Candidații, după o preselecție pe baza unui portofoliu trimis la comisia de admitere, vor participa, respectând regulile de distanțare socială la un examen față în față. Examenul însă este unul individual și este vorba de doar două specializări: actorie și regie”, a mai spus prorectorul.

CITEȘTE ȘI:

Admiterea și examenele de finalizare a studiilor, în condițiile pandemiei, la UBB

 

Premieră la universitatea clujeană

Admiterea în anul universitar 2020-2021 vine cu noutăţi în ceea ce priveşte specializările oferite, UBB propunând două specializări noi la nivel licență, la Facultatea de Studii Europene - Specializarea Diplomație în afaceri, respectiv la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării - Specializarea Studii de conflict.

De asemenea, UBB propune 4 specializări noi de master: Marketing digital (limba maghiară), oferit de Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Management și antreprenoriat cultural, în cadrul Facultății Teatru și Film, Managementul dezastrelor,  propus de Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, respectiv Analiza spațială și organizarea teritorială/Spatial Analysis and Teritorial Organization (limba engleză), program oferit de Facultatea de Geografie.

Începând din acest an universitar se înființează un masterat didactic, cu 50 de locuri.

„Considerăm foarte important să avem această formă de masterat. Sperăm să vină și metodologia în timp util, astfel încât de la toamnă să putem porni această formă de pregătire pentru cei care doresc o carieră didactică”, a adăugat Ana Soos.

Mai multe locuri la master și doctorat

În anul 2018, Universitatea Babeș-Bolyai a pierdut câteva sute de locuri la nivel de master și câteva zeci de locuri pentru doctorat. Începând cu anul universitar 2020-2021, aceste locuri vor fi puse iar la dispoziția candidaților.

CITEȘTE ȘI:

Măsuri DURE anunțate de UBB după reducerea numărului locurilor bugetate: Declanșăm grevă

În acest an am reușit să recuperăm locurile care ne-au fost tăiate în anul 2018, adică 200 de locuri la masterat și câteva zeci la nivel de doctorat, ceea ce i-a obligat pe mulți studenți să își plătească studiile. Am recuperat acele locuri, iar astfel șansele de a obține un loc bugetat a crescut sau, mai bine spus, s-a întors la nivelul anului 2018”, a declarat Daniel David, rectorul UBB.

Condiții speciale pentru admiterea la doctorat

Pentru cei care doresc să se înscrie la doctorat, anul acesta vor exista două sesiuni, una care va avea loc în luna iulie, iar cealaltă, în septembrie ca în fiecare an.

 „În aceste condiții am adaptat și noi concursul de admitere la doctorat la zona de virtual și, cel puțin anul acesta, partea de înscriere se va face aproape exclusiv online. Numărul de solicitări pentru doctorat a depășit anul acesta cu 100 numărul de locuri pe care noi le putem oferi spre concurs”, a explicat prorectorul Adrian Petrușel.

Anul acesta, sunt puse la dispoziție candidaților la doctorat 330 de granturi doctorale, 165 cu bursă și 165 fără bursă. Sunt scoase la concurs două locuri pentru etnie romă și șase locuri pentru românii de pretutindeni.

Pe lângă locurile bugetate, universitatea scoate la concurs 140 de locuri cu taxă, dintre care 86 sunt pentru candidați din România și din comunitatea Europeană, iar 46 sunt pentru candidați non-UE.

Universitatea Babeș-Bolyai are 30 de școli doctorale și gestionează 31 de domenii de doctorat.

Perioada de admitere este 9-30 iulie. Fiecare facultate va desemna zilele în care se depun actele, în care se face ierarhizarea și zilele pentru confirmare.

CITEȘTE ȘI:

Mesajul rectorului UBB adresat viitorilor candidați la admitere:„Așteptăm absolvenți din țară și din străinătate”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter