Educație

Studenții clujeni se revoltă după ce a fost eliminat examenul de admitere: „Înainte se voia calitate, nu cantitate”

Un student de la Facultatea de Drept s-a arătat nemulțumit de faptul că admiterea pentru anul universitar 2020-2021 se va desfășura sub forma unui concurs de dosare și viitorii studenți nu vor trebui să susțină un examen.

Studenții clujeni se revoltă după ce a fost eliminat examenul de admitere: „Înainte se voia calitate, nu cantitate” Studenții clujeni se revoltă după ce a fost eliminat examenul de admitere: „Înainte se voia calitate, nu cantitate”

În urmă cu câteva zile, Facultatea de Drept din Cluj-Napoca anunța modalitatea prin care viitorii studenți vor ajunge să învețe dreptul: „admiterea se va desfășura sub forma unui concurs de dosare”, a anunțat facultatea.

Astfel, în acest an, pentru admitere, se va ține cont de media generală la examenul de bacalaureat, iar criteriile de departajare vor fi nota examenului scris la limba și literatura română obținută la examenul de bacalaureat și media generală a anilor de studiu din liceu.


De asemenea, „Candidaţilor care au obţinut, în perioada studiilor liceale, distincţii (premiile I, II, III, menţiune) la olimpiadele şcolare internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei Naționale  și candidaților care care au obţinut, în perioada studiilor liceale, premiul I la olimpiadele şcolare naţionale li se va recunoaşte la înscriere nota 10 (zece) din oficiu la examenul de bacalaureat”, scrie în anunțul instituției.

De ce sunt revoltați studenții?

Până acum, pentru a intra la Facultatea de Drept, candidații erau nevoiți să susțină un examen dificil, pentru care studiau luni de zile înainte de admitere. Din acest motiv, Alexandru Băzăvan, student în anul III, și-a exprimat nemulțumirea pe pagina sa de facebook. Scrisoarea adresată consiliului Facultății de Drept a adunat sute de reacții.


„Consiliul Facultății de Drept din cadrul UBB a hotărât astăzi că admiterea la facultate să aibă loc, în acest an, pe bază de dosar. Pe această cale, în calitate de student al acestei facultăți, îmi exprim dezacordul și dezamăgirea profundă pentru modul în care au decis să gestioneze această admitere. Este inadmisibil ca o facultate care se dorește să fie cea mai prestigioasă facultate de drept din țară să nu organizeze o admitere pe bază de examen, chiar și în varianta online”, a scris Alexandru Băzăvan, student la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca.

Tânărul spune că motivul acestei revolte este scăderea calității în ceea ce privește studenții care vor învăța la aceeași instituție cu el.


„Acum aproape trei ani, când am început această facultate, am auzit de multe ori faptul că se merge pe ideea de calitate, nu de cantitate, fapt ce reiese din numărul relativ mic de studenți care termină facultatea în comparație cu numărul de studenți admși (undeva la 50% reușesc să obțină diploma de licență). În condițiile în care s-a decis eliminarea examenului, oar despre ce calitate mai putem vorbi? Dau un exemplu: dacă ne uităm pe listele de la admiterile din anii trecuți, vom putea observa inclusiv persoane cu peste 9,50 la BAC, care nu au fost admise. Ori în aceste condiții, acele persoane vor putea intra, probabil, printre primele, fiind premiate cu un loc la buget. Sunt conștient de faptul că situația în care se aflăm este una excepțională, iar organizarea unei admiteri pe bază de examen ridică serioase probleme, însă sunt convins de faptul că s-ar fi putut găsi alte soluții. Le mulțumesc colegilor mei studenți din Consiliu care au adus argumente contra și au votat împotriva acestei hotărâri. Consider că din acest moment ne-am pierdut dreptul de a pretinde că suntem cea mai prestigioasă facultate de drept din țară”, a mărturisit Alexandru Băzăvan.

O generație de sacrificiu

Judecătorul clujean Cristi Danileț susține că ar fi trebuit un examen de admitere pentru Facultatea de Drept.


„E o problemă, că materia de drept nu se studiază în liceu. Dacă fizică și chimie poți studia la clasă pentru politehnică sau facultatea de matematică, pentru drept nu există o materie. Ce bine ar fi fost dacă ar fi existat educație juridică să se studieze la liceu. Ar fi fost un start. Va fi o generație de sacrificiu. Părerea mea e că ar fi fost bine un filtru, mi-e teamă să nu se păcălească o generație întreagă, să intre pe bază de dosar și să nu știe ce e de fapt dreptul, iar apoi să renunțe după un an. Ar fi trebuit măcar o testare de logică sau orice alt filtru. Un concurs de dosare e prea puțin pentru o facultate atât de prestigioasă”, a declarat pentru Monitorul de Cluj judecătorul Cristi Danileț.

La alte facultăți de drept din țară, admitere pe bază de examen

În Cluj-Napoca s-a luat decizia de a se elimina examenul de admitere. În schimb, la Facultatea de Drept din Iași, candidații trebuie în continuare să suțină examen, la fel și la București.

abonare newsletter