Educație

Rata abandonului școlar a scăzut la Cluj, dar e în continuare o problemă în întreaga țară

Cea mai mare rata a abandonului școlar din România în 2018 a fost înregistrată în Regiunea Centru, adică în zona Transilvaniei, și era de 5,2% în mediul rural și 3,7% în urban, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Totuși, în județul Cluj, rata abandonului școlar a scăzut.

Elevi la școală Elevi la școală

Pe niveluri de educaţie, rata abandonului a înregistrat în anul 2018 o creştere cu 0,1 puncte procentuale în învăţământul primar şi gimnazial, a rămas la acelaşi nivel în învăţământul liceal şi profesional, iar în învăţământul postliceal şi de maiştri a înregistrat o scădere cu 0,8 puncte procentuale comparativ cu anul precedent, potrivit INS.

Transilvania, zona cu cea mai mare rată a abandonului școlar

Cu 3,7% rata a abandonului în mediul urban și 5,2% în mediul rural, Regiunea Centru are cea mai mare problemă cu acest fenomen dintre toate regiunile României. Analiza datelor pentru perioada 2013-2018 arată că, în timp ce în mediul urban rata abandonului a scăzut cu un punct procentual, în orașe abandonul a crescut cu aproape 2% în perioada respectivă.


CITEȘTE ȘI:

Tot mai puțini copii părăsesc școala. Rata abandonului școlar s-a redus

Regiunea Centru este formată din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.


La Cluj, rata abandonului școlar a scăzut

Regiunea de dezvoltare Nord-Vest include șase județe: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.

Regiunea conține 35 de orașe (dintre care 15 sunt și municipii), și 386 de comune. Numărul total al localităților existente este de 1.908.


Rata abandonului a scăzut atât la sat cât și la oraș, fiind acum la valori situate între 2,1% și 3,7%.

Din fericire, rata de părăsire timpurie a școlii în județul Cluj se situează printre cele mai reduse din regiunea Nord-Vest, fiind sub media atât a regiunii cât și a țării.


„Din analiza multi-anuală a datelor referitoare la elevii aflați în situație de risc de părăsire timpurie a școlii rezultă că, un număr impresionant de elevi aflați în această situație aparțin comunităților sărace din județ (multe comunități rrome semnificative, inclusiv în urban), cum ar fi: Aghireș Fabrici, Apahida, Cămărașu, Câmpia Turzii (Școala Gimnazială Mihai Viteazul), Ciurila, Cojocna, Florești, Frata, Gilău, Gherla (Liceul Teoretic Kemeny Zsigmond), Huedin (Liceul Tehnologic Vlădeasa), Iclod, Iara, Luna, Mica, Mociu, Palatca, Turda (Școala Gimnazială Andrei Șaguna, Școala Profesională Poiana Turda), Sâncraiu, Viișoara (aceste comune sunt prezente în statisticile din cel puțin doi ani școlari)”, se arată într-un document transmis de Ministerul Educației Naționale.

CITEȘTE ȘI:


Abandon şcolar şi educaţie precară. Clujul pierde, anual, sute de elevi

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter