Educație

Tot mai puțini copii părăsesc școala. Rata abandonului școlar s-a redus

Rata de părăsire timpurie a școlii în România s-a redus la 15,3% în 2019, de la 19,1% în 2015, potrivit datelor Eurostat publicate recent. Este cea mai amplă scădere (-3,8%) a acestui indicator înregistrată la nivelul celor 27 de state ale Uniunii Europene, în perioada ultimilor 5 ani.

Elevi abandon școlar Elevi abandon școlar

Rata de părăsire timpurie a școlii este definită ca procentul tinerilor cu vârste cuprinse între 18-24 de ani care au terminat cel mult clasa a VIII-a și care au abandonat școala în acel moment, nu au mai urmat nicio altă formă de școlarizare sau formare profesională.

CITEȘTE ȘI: Abandon şcolar şi educaţie precară. Clujul pierde, anual, sute de elevi

În ultimii zece ani, rata de părăsire timpurie a școlii în România a avut o evoluție în stagnare de la 19,3% în 2010, la 17,3% în 2013 și apoi din nou o creștere până la 19,1% în 2015. A scăzut apoi constant ajungând la 15,3% în 2019, încă departe de ținta propusă și asumată în Strategia 2020, de 11,3%.


La nivelul mediei Uniunii Europene rata de părăsire este de 10,3% în 2019, față de 11% în 2015, iar ținta asumată pentru anul 2020 este de 10%. Cea mai mică rată de părăsire timpurie a școlii este în Croația, de doar 3%, urmată de Lituania și Grecia cu 4 și 4,1%.

Cauzele părăsirii timpurii sunt:  

lipsa accesibilității în general și a adaptării rezonabile în învățământ,


lipsa tehnologiilor de acces și a tehnologiilor și dispozitivelor asistive în procesul de învățământ,

insuficiența serviciilor de sprijin oferite,


lipsa transportului adaptat,

slaba conștientizare a familiei cu privire la importanța dezvoltării potențialului copilului/tânărului cu dizabilități,


atitudini discriminatorii sau negative cu privire la incluziunea școlară a copiilor și tinerilor cu dizabilități și/sau cerințe eductive speciale și altele.

CITEȘTE ȘI: UBB Cluj-Napoca a lansat un proiect de prevenire a abandonului şcolar

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter