Educație

Se mai strâng bani în fondul clasei? Controale la școlile clujene: „A rămas de pe vremea lui Ceaușescu, e jenant!”

Vremurile în care elevii și părinții strângeau bani în fondul clasei sau școlii par să fi apus.

Se mai strâng bani în fondul clasei? Controale la școlile clujene: „A rămas de pe vremea lui Ceaușescu, e jenant!” Se mai strâng bani în fondul clasei? Controale la școlile clujene: „A rămas de pe vremea lui Ceaușescu, e jenant!”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, anunță controale la toate școlile clujene pentru a depista dacă se mai strâng bani în așa-zisul „fond al clasei”. Edilul afirmă că, dacă în timpul regimului comunist asemenea practici se desfășurau într-un cadru informal, astăzi, într-un stat „decent, instituțional”, unde cheltuielile elementare trebuie asigurate de administrația locală, nu mai este acceptabil.

„Bineînțeles, în permanență (n.red. vor fi controale)! Este o chestiune de bun simț, în secolul XXI, la Cluj-Napoca, să mai ceri bani de la părinți să cumpere cretă, hârtie, șervețele, nu mai știu ce... nu e normal! La fiecare școală am prevăzut în buget toți banii ceruți pentru cheltuieli materiale, dacă mai cer bani... Nu știu, așa era pe vremea lui Ceaușescu, a rămas, «păi, dacă trebuie»! Eu nu mai înțeleg asta, este jenant ca în secolul XXI aceste lucruri să se mai întâmple”, a tunat Boc, marți dimineață, într-o emisiune online.


În decembrie 2019, ministrul Educației Naționale a transmis tuturor școlilor din România o circulară, prin care a solicitat „respectarea strictă” a legii în ceea ce privește colectarea fondului clasei și al școlii, dar și prezența elevilor în consiliile de administrație ale instituțiilor de învățământ.

Conform documentului cu nr. 10.189 din data de 19 decembrie 2019, semnată de Monica Anisie, colectarea și/ sau gestionarea fondului clasei/ școlii prin implicarea copiilor/ elevilor sau a personalului din unitatea de învățământ este strict interziză. Cu toate acestea, nu a fost nicio mențiune despre faptul că fondul clasei sau fondul școlii este strâns, în majoritatea școlilor, prin asociațiile de părinți.


Emil Boc a promis că, pe lângă controale permanente, va merge chiar până la propuneri de destituire a conducerii școlilor, dacă regulamentul nu este respectat. De asemenea, aceleași măsuri vor fi luate și în cazul școlilor care nu vor lăsa curțile deschise pentru elevi. „Nu e normal să găsești lacăt!”, susține edilul, reiterând Hotărârea de Consiliu Local ce datează încă din 2009.

CITEȘTE ȘI: Avertismentul lui Boc pentru directorii de școli: „Curțile să rămână deschise pentru copii!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter