Educație

Cel mai bun elev al Clujului, despre sistemul de învăţământ: „Am auzit destul de multe plângeri. Eram de acord până într-un punct”

Studentul Sebastian Nechita, cu ajutorul căruia Clujul se mândreşte în ţară şi străinătate, a fost numit oficial de către autorităţile locale cel mai bun elev al Clujului. El a vorbit pentru Monitorul de Cluj despre ce înseamnă să fii cel mai bun, ce ar schimba în sistemul de învăţământ, dar şi cum vede România peste 20 de ani.

Reporter: Cât de greu este să devii cel mai bun elev?

Sebastian Nechita: Pentru mine aceste titulaturi sunt destul de relative. Contează, dar nu este cel mai relevant faptul cât lucrezi sau cât de mult încerci tu. Până la urmă Dumnezeu ridică pe cine vrea şi coboară pe cine vrea. Nu ţine aşa de mult de tine. Dacă în planul lui a fost să mă ridice în această perioadă este foarte bine, dar nu ţine neaparat de mine. 


R.: Ce ai modifica în sistemul de învăţământ?

S.N.: În opinia mea în România chiar se face şcoală destul de bună. Se pune accentul pe mai multe materii, chiar şi la liceu unde teoretic ţi-ai ales specializarea. Am auzit destul de multe plângeri legate de acest aspect că liceul se concentrează pe toate materiile deşi trebuie să fie îndreptat spre profilul său. De exemplu dacă eu am mers la matematică-informatică trebuie să fac matematică şi informatică, iar restul materiilor să le las baltă. Eram şi eu de acord cu părerea aceasta până într-un punct, dar am mai citit mai multe articole pe internet şi am văzut că nu este chiar aşa. În cazul în care te-ai hotărât că vrei să studiezi matematica şi informatica şi nu ai reuşit liceul a avut grijă cât de cât să te pregătească pentru toate domeniile. Nu trebuie să mergi toată viaţa şi să studiezi matematica şi informatica şi poţi să te reprofilezi. Sistemul acesta cumva este bun, chiar dacă este mai greu şi mai solicitant pentru elevi şi pentru cei care ştiu exact ce vor să facă şi ştiu ce le place. Pentru marea majoritate este un sistem bun.  


R.: Există ore sau cursuri la care ai renunţa dacă ai putea?

S.N.: Chiar de renunţat de tot nu cred pentru că mi se pare cumva important să cunoşti bazele tuturor materiilor. În cazul meu poate că aş renunţa la aprofundarea unor materii. Deci să nu se facă atât de aprofundat. Spre exemplu n-aş renunţa la desen pentru că era o oră relaxantă, chiar dacă nu mă prea pricepeam eu. Era o activitate recreativă.


R.: În fiecare an după examene (bacalaureat sau evaluare naţională) lumea caută vinovaţii pentru rezultatele proaste. Cine crezi tu că este culpabil? 

S.N.: Bacalaureatul ca examen mie mi se pare destul de strict, iar materia nu este uşoară. Mi se pare normal că nu promovează toţi elevii. Probabil că cei care pică examenul nu învaţă şi nu-şi dau interesul. Nu cunosc situaţiile exacte din alte licee. În liceul meu (n.red.: Liceul Tiberiu Popoviciu, instituţie de învăţământ unde toţi elevii şi-au luat examenul de Bacalaureat cu note mari în acest an) ştiu că au fost rezultate foarte bune. Toată lumea se străduia să ne înveţe. Cel puţin în liceul meu de exemplu nu pot să dau vina pe profesori. În şcolile în care nu ia nimeni bacalaureantul sau sunt puţini care-l trec s-ar putea să fie şi vina profesorilor, dar nu pot să vorbesc în necunoştinţă de cauză. În liceul meu puteai să pici numai dacă nu-ţi dădeai tu interesul. Profesorii chiar făceau tot ce puteau să te sprijine şi dădeau totul.


R.: Ce ai vrea să vezi peste 20 de ani în România şi cum crezi că va arăta?   

S.N.: Îmi vine în minte un lucru ce caracterizează foarte bine România. Acesta este mesajul meu pentru România şi ceea ce aş vrea eu să se schimbe: «Dacă poporul Meu, peste care este chemat Numele Meu, se va smeri, se va ruga, va căuta Faţa Mea şi se va abate de la căile lui rele, îl voi asculta din ceruri, îi voi ierta păcatul, şi-i voi tămădui ţara» 2 Cronici 7:14.


Cine este Sebastian Nechita?

Sebastian Nechita (19 ani) a absolvit Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu, iar în prezent studiează informatica la Universitatea Babeş-Bolyai. Sebastian a reuşit în anul şcolar 2015-2016 ca elev în clasa a XII-a să obţină nu mai puţin de 4 premii naţionale şi internaţionale dintre care cea mai înaltă distincţie a fost Medalia de Bronz obţinută la Olimpiada Internaţională a Europei Centrale. În clasa a X-a s-a calificat la olimpiada naţională de informatică şi a luat locul doi, iar clasa a XI a luat locul patru. Studentul UBB are un cerc de prieteni foarte deştepţi, cum ar fi Alexandru Velea sau Dragoş Crişan – olimpicii Clujului atât la nivel naţional cât şi la nivel internaţional.

Citeşte şi: Când nu totul are o rezolvare. Ce i-a făcut pe olimpicii de aur ai Clujului să afirme că românii nu-i pot ajunge pe chinezi, ruşi şi americani: „N-ai ce să le faci. Oricât ne-am chinui, nu putem să-i ajungem”

Ultimele Stiri
abonare newsletter