Educație

Studenţi trataţi regeşte. Cum arată o cameră la King’s College din Londra comparativ cu una din Haşdeu - FOTO

Viața de student are multe avantaje: cunoști o mulțime de oameni, înveți o mulțime de lucruri noi și ai parte de o mulțime de experiențe pe care le întâlnești, poate, doar o singură data în viață. Există, însă și momente stresante, care îți dau bătăi de cap, cum ar fi examenele, găsirea unei chirii sau primirea unei camere la cămin.

Majoritatea studenților pleacă din orașele natale pentru a studia în alte orașe și evident trebuie să își găsească un loc unde să stea.

În România, studenții au de obicei două opțiuni din care pot să aleagă: una este chiria, iar cealaltă este cazarea în căminele studențești.


Cei care locuiesc în chirie spun că este mai avantajos chiar dacă este mai scump, fiindcă nimeni nu te deranjează când vrei să înveți sau să te odihnești. Însă mulți dintre studenții care stau la cămin au o altă părere.

Când a fost întrebată de ce a ales să stea la cămin, Bogdana Cărăușan a spus: “Am ales să stau la cămin fără să știu despre ce e vorba și a fost cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat. Viața la cămin are multe avantaje. Întotdeauna găsești pe cineva cu care să povestești, cu care să gătești, cu care să înveți sau cu care să te distrezi. Nu ești niciodată singur.”


Alți studenți, cum ar fi Maria Nechiti a spus că “posibilitatea de a cunoaște oameni noi” a fost cea care am împins-o să stea la cămin. Motivul financiar este, de asemenea, un criteriu important pentru studenții români. “Cheltuielile lunare sunt scăzute, utilitățile sunt incluse în preț, astfel că îți rămân destui bani pentru mâncare și alte lucruri de care mai ai nevoie ca și student”, a spus Paula Corda.

În Regatul Unit, studenții au tot cam aceleași opțiuni de cazare, însă spre deosebire de România, chiria este mai ieftină decât căminul.


Cu toate acestea, mulți studenți aleg căminul în detrimentul chiriei deoarece “ești aproape de prietenii tăi, ai parte protecție 24 din 24 și nu trebuie să faci tu curătenie” a spus Andrei Jugănaru, student la King’s College London. Andrei a subliniat și faptul că acomodarea studențească ar putea fi mai ieftină deoarece “ca și studenți, nu avem un venit foarte mare” și regulile căminelor ar putea fi mai puțin stricte. “Faptul că nu ai voie să primești decât o persoană la tine, și nu mai mult de trei zile, mi se pare o absurditate.”

Andrei nu este singurul care crede că este necesară o schimbare în căminele studențești din Marea Britanie. Denisa Costin, o altă studentă din Regatul Unit a spus “Mi-ar plăcea să am o cameră mai spațioasă, cu o baie mai mare și cu un dulap mai spațios pentru cărți și alte lucruri de care am nevoie.”


Alți studenți, ca Tatiana Mattio, sunt mai mult decât mulțumiți de condițiile pe care facultatea lor le-o oferă. Din punctul ei de vedere, căminele Facultății Kingston “sunt mai mult decât ideale.”

 Căminele din Marea Britanie nu sunt singurele care au nevoie de schimbare. Căminele studențești din România au și ele nevoie de câteva îmbunătățiri. “Lucrul cel mai important” spune Paula Corda “este ca fiecare cameră să aibă o baie proprie.” 


 “Pentru mine, camera de cămin ideală” , spune Agnes Ionescu, “ar avea cel mult trei paturi într-o cameră, baie proprie și o bucătărie echipată cu tot ce este necesar.”

Pentru Bogdana Carausan, pe de altă parte, “căminele studențești ar avea nevoie și de o mică sală de jocuri sau recreere și de scaune mai confortabile în sala de lectură.”

Căminele studențești au atât avantaje cât și dezavantaje. Însă, studenții care stau în cămine sunt toții de părere că viață studențească nu ar mai fi la fel fără camerele aglomerate, certurile cu colegii de cameră și nopțile nedormite.

Articol scris de Alexandra Denisa Neagoe, studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB

Etichete: hasdeu camin
abonare newsletter