Educație

Îngrijorător: Elevii abandonează şcoala din lipsa banilor

153 de elevi clujeni au abandonat şcoala după ce au terminat clasa a VIII-a: unii pe motive financiare, iar alţii pentru că s-au căsătorit sau au plecat în străinătate.

Din nefericire, abandonul şcolar este în creştere în ultimii ani în România. Conform unui raport întocmit de experţii de la UNICEF se arată că majoritatea copiilor care abandonează şcoala provin din familii sărace sau din mediul rural, sunt de etnie romă sau suferă de anumite dizabilităţi.

La nivelul judeţului Cluj, 153 de elevi care au finalizat clasa a VIII-a, au decis să nu mai continue studiile.


 96 nu au avut bani

Din cei 153 de elevi clujeni care au abandonat şcoala, 96 nu au mai vrut să continue deoarece nu au avut posibilităţi financiare.


“31 de elevi, din cei care nu au mai continuat studiile la terminarea clasei a VIII-a, provin din mediul rural, iar alţi 122 din mediul urban.  Motivele cele mai frecvente sunt: plecarea în străinătate (22), abandon şcolar (5), caz de boală (4), motive financiare (96), căsătorie (8) sau refuzul părinţilor (10)”, au declarat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.

Factorii care duc la abandon şcolar

Potrivit unor studii întocmite de către cei de la UNICEF, se arată că principalele cauze care stau la baza abandonului şcolar sunt: dificultăţile materiale, modelul educaţional oferit de părinţi sau de fraţi, dezorganizarea  familiei, implicarea în activităţi aflate la limita legii, intrarea pe piaţa muncii, încrederea scăzută în nivelul educaţional sau migraţia în alte ţări.


Cei mai mulţi copii care abandonează şcoala provin din mediul rural  sau din familii  care nu au o situaţie financiară bună. Adesea, ei preferă să abandoneze şcoala pentru a-şi ajuta familia la treburile casnice şi în agricultură sau pentru a-şi găsi un loc de muncă ca să o poată întreţine. Mai sunt adolescenţi care renunţă la şcoală pentru a trece dincolo de graniţele ţării pentru a avea un trai mai bun.

Şi copiii de etnie romă ocupă un procentaj mare în ceea ce priveşte abandonul şcolar. Mulţi dintre părinţi nu îi trimit la grădiniţă sau la şcoală pe motiv că nu au bani ca să le cumpere ghiozdane, rechizite şcolare, haine sau alte produse care le sunt necesare.


În întreaga ţară, aproximativ 100.000 de copii cu vârsta curpinsă între 6 şi 16 ani nu merg la şcoală.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter