Educație

Alba-neagra cu fondul şcolii

Fondul şcolii n-are moarte: este ilegal dacă este strâns de profesori, dar strict legal dacă este colectat de şi la iniţiativa părinţilor.

Teoretic, colectarea fondului şcolii, respectiv al clasei, este strict interzisă în unităţile de învăţământ din România. Practic, fondul şcolii se reţine în continuare din buzunarele părinţilor prin diverse modalităţi: unele la vedere, altele ascunse. Fondul şcolii este colectat prin cale legală de către asociaţiile de părinţi, şi pe cale ilegală de către unele cadre didactice – mărturii stau scandalurile din ultima vreme apărute în mass-media.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei se “spală pe mâini” la capitolul colectarea fondului şcolii spunând că ei au interzis cadrelor didactice să facă acest lucru, dar că nu pot interzice părinţilor să facă donaţii.  O problemă majoră o constituie faptul că unii părinţi nu au o stare materială foarte bună, dar că sunt obligaţi de împrejurări să contribuie la colectarea acestui fond – nu vor ca micuţii lor să se simtă marginalizaţi sau arătaţi cu degetul că nu îşi pot permite să plătească fondul şcolii.


La Cluj, conform conducerii inspectoratului şcolar, în ultimii ani, nu a fost înregistrată nicio plângere împotriva unui cadru didactic acuzat că le-a impus elevilor să strângă bani pentru fondul şcolii.

Fondul şcolii, greu de desfiinţat

Atât timp cât bugetul destinat educaţiei nu va permite elevilor să aibă o stare de confort, fondul şcolii va trăi în continuare. La nivel naţional, există numeroase unităţi de învăţământ a căror clădiri se află în stare avansată de degradare, cu mobilier de pe vremea bunicilor, cu grupuri sanitare care arată groaznic, iar lista poate continua.


Pentru ca elevii să aibă parte de o stare minimă de confort pe parcursul anilor de şcoală, părinţii scot bani de unde pot pentru a achita fondul şcolii. În legea învăţământului, în ceea ce priveşte colectarea fondului şcolii, a fost făcută o mică modificare în acest sens: cadrelor didactice le-a fost interzis să se ocupe cu colectarea fondului şcolii, dar nimeni nu a interzis ca acest fond să fie strâns de către asociaţiile de părinţi.

Părinţii, obligaţi moral să cotizeze

Chiar dacă părinţii nu sunt obligaţi să contribuie la fondul şcolii, respectiv al clasei, ei au o obligaţie morală să facă acest lucru. Nu vor ca copiii lor să fie “oile negre” ale clasei.


„Am un copil, elev în clasa a III-a, iar el are în clasă nişte colegi a căror părinţi sunt mai înzestraţi din punct de vedere financiar. Bineînţeles că acesţi părinţi au fost cu iniţiativa strângerii fondului şcolii, iar noi, ceilalţi nu am prea avut cum să ne opunem. Ştim că nu ne obligă nimeni să plătim acest fond, dar pentru ca copilul meu să nu fie privit diferit, nu avem ce face şi ne conformăm. Deşi avem o situaţie materială mai precară, scoatem bani de unde putem şi achităm aceste fonduri”, a povestit pentru Monitorul de Cluj, o tânără mămică.

Scandalurile se ţin lanţ în învăţământ

În ultima perioadă, scandalurile se ţin lanţ în învăţământ pe motiv că unele cadre didactice impun părinţilor să contribuie cu bani pentru plata unor cadouri, sau pentru achiziţionarea altor obiecte. Cel mai amplu scandal a fost cel din Bucureşti unde o învăţătoare, pe lângă faptul că cerea părinţilor anumite sume de bani pentru achiziţionarea unor cadouri pentru angajaţii unităţii de învăţământ, îi mai făcea şi “săraci şi nesimţiţi”.


Un alt scandal a avut loc în judeţul Dolj, unde, conform rtv.net, directorul unei şcoli ar fi cumpărat ţigări şi răcoritoare cu bani din fondul şcolii. Produsele ar fi fost date muncitorilor care făceau anumite lucrări de modernizare în clădirea şcolii.

Mai multi părinţi din Capitală au depus plângeri împotriva unor profesori pe motiv că le-ar fi cerut bani pentru fondul şcolii. În aceste cazuri, sunt deschise o serie de anchete.


Reprezentanţii Ministerului Educaţiei fac controale pe această temă, şi anume pe colectarea fondului şcolii de către cadrele didactice, doar că controalele se fac doar în acele unităţi de învăţământ în care părinţii reclamă acest lucru.

Interzis profesorilor să se atingă de bani

Conform legii, cadrele didactice nu au niciun drept să se ocupe sau să pretindă elevilor să aducă bani de acasă pentru strângerea fondului şcolii. Aceşti bani pot fi strânşi doar de către asociaţiile de părinţi şi trebuie să fie sub formă de donaţii. Niciun părinte nu este obligat să contribuie cu o anumită sumă de bani, el putând face acest lucru doar sub formă de donaţie.

Conform inspectorului general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Valentin Cuibus: “la noi, în şedinţe, de fiecare dată le-am atras atenţia cadrelor didactice referitor la câteva lucruri. Acolo unde există donaţii din partea părinţilor, ele nu au voie să fie gestionate de director, profesor, diriginte, educatoare s.a. Ei nu au nicio treabă cu aceşti bani. Banii trebuie să fie utilizaţi de asociaţia legal constituită a părinţilor. Marea majoritate a şcolilor au asociaţii legal instituite care se ocupă cu gestionarea lor, cu chitanţă, cu factură. Sumele pe care ei le colectează şi le gestionează nu pot să condiţioneze sub nicio formă notele elevilor, participarea la ore, deci nu au nicio legatură. Sistemul de învăţământ e una, iar sistemul de donaţii e alta care e gestionată de asociaţiile de părinţi”.

La Cluj nu s-au înregistrat plângeri

În ultimii ani, mai exact de la mijlocul anului 2012, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, nu a fost înregistrată nicio plângere prin care vreun părinte să reclame faptul că i-a fost impus de vreun cadru didactic să contribuie cu bani pentru fondul şcolii. “Din 6 iunie, 2012 de când m-am întors pe acest post, nu am avut nicio sesizare privind bani care s-a strâns din fondul clasei, fondul şcolii sau chestiuni legate de corupţie în unităţile de învăţămând pe chestiunea strânsului de fonduri”, a mai adăugat Valentin Cuibus, inspectorul general al ISJ Cluj.

Întrebat dacă este de acord cu donaţiile care se fac şi dacă face astfel de donaţii, inspectorul general al ISJ Cluj, a răspuns: “am plătit fondul şcolii prin donaţie. Am plătit către asociaţia de părinţi legal constituită care îţi dă chitanţă. Asociaţia de părinţi gestionează, justifică banii, totul e legal. Deci e o donaţie pe care eu am fost dispus să o fac. Dar dacă cineva spune că nu vrea să o facă, nu este niciun fel de problemă”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter