Educație

Banii de la Guvern pentru salariile profesorilor acoperă doar trimestrul I

Banii alocaţi de Guvern, anul acesta, pentru plata salariilor profesorilor din Cluj-Napoca nu sunt suficienţi astfel că singura şansă pentru achitarea la zi a salariilor este bugetul local.

De anul trecut, banii pe care îi alocă Guvernul pentru plata salariilor cadrelor didactice nu sunt suficienţi. Autorităţile locale pun bani din bugetul local pentru salariile profesorilor, urmând ca până la sfârşitul anului să îşi recupereze sumele. În Cluj-Napoca, se face o gaură de 10 milioane lei în bugetul local din cauză că banii de la Guvern nu acoperă necesarul. “Începând cu anul trecut şi se permanentizează şi anul acesta nu ne sunt asigurate fondurile pentru plata salariilor profesorilor de la începutul anului. Şi anul trecut am avut această problemă. În finalul anului, cu greu s-au acoperit cheltuieile, Primăria avansând bani pentru ca profesorii să primească salariile la timp. Anul acesta, avem iarăşi un deficit de 10,8 milioane lei la asigurarea plăţii salariilor profesorilor din învăţământul preuniversitar”, a declarat, miercuri, primarul Emil Boc.

Potrivit conducerii Primăriei Cluj-Napoca, sumele alocate de Guvern acoperă doar necesarul pe primul trimestru, urmând ca din trimestrul II, greul să cadă pe umerii bugetului local. “Trag doar un semnal de alarmă şi spun că aceste sume de bani nu sunt asigurate şi niciun trimestru nu este acoperit în integralitate dacă împărţim sumele acordate de Guvern pe tot anul pentr asigurarea salariilor profesorilor. Aceasta înseamnă că, din nou, Primăria va trebui să pună bani în plus pentru a acoperi salariile începând cu trimestrul II în speranţa că până la sfârşitul anului ne vor acorda resursele financiare restante”, a mai spus primarul.


Emil Boc a precizat că dacă Primăria nu avea bani să pună de la ea, profesorii rămâneau fără salarii.

Deficit de 10 milioane lei şi la costurile per elev

Pe lângă cei 10,8 milioane lei lipsă de la plata salariilor profesorilor, există un deficit de 10 milioane lei şi la asigurarea costurilor per elev. “10 milioane lei trebuie să punem din bugetul local pentru a acoperi costul per elev la finanţarea de bază. Ministerul asigură 16 milioane lei pentru finanţarea de bază care reprezintă costul per elev şi noi trebuie să mai punem încă 10 milioane lei care reprezintă cheltuielile cu bunurile şi serviciile şi personalul. Ce dă Guvernul nu acoperă integral necesităţile. Dacă aceşti bani ar veni am face o economie de 10 milioane lei la bugetul municipiului”, a spus primarul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter