Educație

Studenţii clujeni ies mâine în stradă. VEZI ce revendicări au!

Studenţii universităţilor din Cluj-Napoca vor protesta mâine, în stradă. Ei vor porni, la ora 15.00, într-un marş din cămine spre centrul oraşului.

Principala revendicare a studenţilor face referire la finanţarea proastă a educaţiei. Tinerii ies în stradă pentru a cere alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, începând cu anul 2014.

Protestul va începe la ora 15.00 – plecare din Campus Observator - Căminul 2. La ora 16.00 studenţii vor ajunge şi în Campus Haşdeu – Căminul 14. Totodată, din Campus Mărăşti – Căminul 2B, la ora 16.00 va pleca alt grup, urmând ca cele două grupuri să se întâlnească la ora 17.00 în Piaţa Unirii. Alături de studenţii clujeni, vor protesta şi studenţii din alte 10 centre universitare importante din ţară - Bucureşti, Timişoara, , Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba Iulia, având cu toţii aceeaşi revendicare: alocarea a 6% din PIB pentru educaţie.


Nemulţumirile studenţilor pleacă de la faptul că universităţile, în contextul unei subfinanţări constante a educaţiei din România, au fost nevoite să crească o serie de taxe, să comaseze grupe şi facultăţi sau să reducă şi chiar să oprească în unele cazuri investiţiile ce ţin de îmbunătăţirea calităţii sistemului educaţional.

Studenţii cer Guvernului României să respecte Legea Educaţiei Naţionale şi să aloce 6% din PIB pentru educaţie, să crească finanţarea de bază a universităţilor până la valoarea ei din 2008, să crească subvenţia cămine-cantine cu 30%, să crească fondul de burse cu destinaţie clară către bursele sociale şi să existe investiţii reale în centrele de consiliere şi orientare în carieră şi o metodologie care să definească normele de funcţionare a acestora.


Guvernul a ignorat cererile studenţilor

Studenţii spun că demersurile lor pentru creşterea finanţării educaţiei au început încă din luna ianuarie a acestui an, odată cu petiţia de peste 100 de metri semnată de 10.000 de studenţi care a fost depusă la Guvernul şi Parlamentul României. Aceasta nu a stârnit nicio reacţie din partea instituţiilor statului care au ignorat complet mesajul studenţilor. Au urmat adrese, scrisori, lansarea studiului ”Responsabilitate pentru Educaţie” care prezenta problema subfinanţării educaţiei din perspectiva studenţilor, un marş al liderilor studenţilor desfăşurat la Timişoara în care reprezentanţii organizaţiilor studenţeşti au plimbat pe stradă o vacă pentru a sugera că educaţia a ajuns la ”coada vacii”, toate acestea fiind de asemenea ignorate de către guvernanţi, după cum spun organizatorii protestului.

Au existat şi întâlniri cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi ai Guvernului, însă toate s-au desfăşurat fără asumări clare din partea guvernanţilor cu privire la creşterea finanţării educaţiei şi alocarea a 6% din PIB, aşa cum studenţii au solicitat. Săptămâna trecută, pe data de 6 noiembrie, studenţii au organizat greve japoneze în cele mai importante centre universitare din ţară, solidarizându-se astfel cu protestul profesorilor din Bucureşti.

Etichete: universitati cluj
abonare newsletter