Educație

Profesorii resping propunerea guvernanților și anunță continuarea grevei. „Guvernul este singurul responsabil pentru continuarea acestei forme extreme de protest”

Reprezentanții sindicatelor din învățământ resping forma de majorare a veniturilor propusă de Guvern și susțin continuarea grevei generale.

Profesorii resping propunerea Guvernului de majorare a veniturilor în educație și continuă greva generală/Foto: monitorulcj.ro Profesorii resping propunerea Guvernului de majorare a veniturilor în educație și continuă greva generală/Foto: monitorulcj.ro

 

 


Cabinetul Ciucă a venit, duminică, cu o nouă „ofertă” pentru profesori, care constă în prime de 2.500 de lei pentru cadrele didactice și 1.000 de lei pentru personalul nedidactic. Propunerea a fost prezentată de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, printr-o conferință de presă. 

 


Reprezentanții sindicatelor din învățământ au primit „oferta” ca pe o nouă sfidare a Guvernului Ciucă. 

„Guvernul este singurul responsabil pentru continuarea acestei forme extreme de protest. Nu mai avem prim-ministru, nu mai avem miniștri cu care să negociem?”, au reacționat sindicaliștii. 


Sindicate: Greva continuă

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” arată, prin intermediul unei informări, că „Guvernul este singurul responsabil pentru continuarea acestei forme extreme de protest”.

„După trei zile de pauză în negocieri, Executivul nu a venit cu o soluție care să ducă la stingerea conflictului din educație. Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleași prime/vouchere pe care angajații din învățământ le-au refuzat săptămâna trecută. Nu mai avem prim-ministru, nu mai avem miniștri cu care să negociem? De vineri am așteptat invitația la discuții, însă totul s-a redus la un mesaj transmis într-un briefing de presă susținut de purtătorul de cuvânt al Executivului”, semnalează sindicaliștii din învățământ. 


Aceștia solicită un salariu pentru debutanți care să fie egal cu salariul mediu brut pe economie. Sindicaliștii consideră că guvernanții „nu doresc” rezolvarea crizei din educație prin acordarea unor salarii decente. 

„Guvernul României trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerința esențială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar.


Faptul că Guvernul României refuză să emită un astfel de act normativ, care să garanteze ceea ce a fost eliminat din Legea Învăţământului Preuniversitar și ceea ce s-a convenit în decembrie 2022 cu prim-ministrul Nicolae Ciucă (o grilă de salarizare potrivit căreia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea să țină cont de grade și de vechime) îi face pe angajați să creadă că, de fapt, Executivul nu dorește nici măcar prin noua lege a salarizării să acorde salarii decente în învățământ”, mai arată reprezentanții sindicatelor din educație.

Solicitările profesorilor, prezentate Guvernului la ultimele negocieri de joi cu sindicatele, prevăd:

  • Majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice;
  • Emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%;

Greva generală din învățământ va continua și luni, iar marți angajații din educație vor participa la noi acțiuni de protest în Cluj, dar și în alte localități din țară. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Guvernul a pregătit o nouă „ofertă” pentru angajații din educație: prime de 2.500 de lei pentru cadrele didactice și 1.000 de lei pentru personalul nedidactic

Greva generală din învățământ continuă. Profesorii din Cluj pregătesc noi proteste în fața Prefecturii. „Aproape întreaga societate susține demersul nostru”

abonare newsletter