Educație

Anul școlar s-ar putea încheia luna viitoare. Sindicatele din învățământ vor grevă generală/ Deca: „Am încredere că nu se va ajunge acolo”

Sindicatele din Educaţie au demarat strângerea de semnături în vederea declanşării grevei generale, în condițiile în care Guvernul pregătește înghețarea salariilor și a angajărilor. Situația școlară ar putea rămâne neîncheiată.

Protest al profesorilor în fața Prefecturii Cluj. Foto monitorulcj.ro Protest al profesorilor în fața Prefecturii Cluj. Foto monitorulcj.ro

 

 


Anul școlar curent ar putea să se încheie luna viitoare, avertizează într-un comunicat Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spriru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”.

 


Sindicatele au demarat strângerea de semnături în vederea declanşării grevei generale, având în vedere că solicitările lor au rămas fără rezolvare, iar Executivul intenţionează să ia decizii cu impact negativ suplimentar pentru angajaţii din învăţământ.

„Hotărârea de a apela la această formă extremă de protest este cu atât mai justificată cu cât, prin proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, care urmează să fie discutat în Coaliția de Guvernare, Executivul intenționează să ia decizii cu impact negativ suplimentar pentru angajații din învățământ, în condițiile în care: 


  1. Se plafonează cheltuielile de personal la nivelul anului 2022 – imposibil de realizat în sistemul de învățământ, deoarece salariile cadrelor didactice se majorează odată cu trecerea la un grad didactic superior/ o nouă tranșă de vechime; 
  2. Se blochează atingerea de către personalul didactic auxiliar și nedidactic a salariilor de bază din Legea 153/2017, contrar promisiunii făcute de președinții PSD și PNL în urmă cu două săptămâni;
  3. Se accentuează deficitul de personal prin: interdicția cumulului pensiei cu salariul și prin blocarea organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante;
  4. Se blochează activitățile de formare profesională (esențiale în dezvoltarea carierei didactice)”.

Sindicatele pregătesc greva generală pe 22 mai, iar în comunicatul de sâmbătă anunță că „până la momentul declanșării grevei generale, FSLI, FSE „Spriru Haret” și FNS „Alma Mater”, vor picheta, din nou, sediul Guvernului în zilele de 25 și 26 aprilie, iar în data de 10 mai vor organiza un marș de protest la care sunt așteptați peste 15.000 de membri de sindicat”.  

„Eu am încredere că anul şcolar se va finaliza cu bine”

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, sâmbătă, că are încredere că nu se va ajunge la grevă generală în învăţământ, iar anul şcolar se va finaliza cu bine, menţionând că şi cadrele didactice doresc acest lucru şi că este nevoie de găsirea de soluţii.


„Eu am încredere că nu vom ajunge acolo şi că anul şcolar se va finaliza cu bine. Cred că asta îşi doresc şi reprezentanţii cadrelor didactice. Sigur că este nevoie să ne aşezăm la masă şi să găsim soluţii”, a spus Deca, întrebată în legătură cu greva profesorilor.

Ea a adăugat că Ministerul Educaţiei susţine creşterile salariale.


„În ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă la care sindicatele fac referire, la Ministerul Educaţiei deja lucrăm la o serie de observaţii pe care să le înaintăm Ministerului Finanţelor. Aşa cum ştiţi, Ministerul Educaţiei susţine creşterile salariale şi susţine ca grila de salarizare să plece de la un nivel de debutant egal cu salariul mediu pe economie. Vom face tot ceea ce ţine de noi ca această necesitate în sistemul educaţional să fie reflectată şi în cadrul normativ”, a adăugat Ligia Deca.

Vezi care sunt nemulțumirile profesorilor AICI.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Profesorii clujeni au ieșit în stradă. „Tăcerea Guvernului e o invitație la noi proteste!” VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter