Educație

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „În mini-vacanța de Paște, dați o tură la «Instalația 10 x 10» de pe Eroilor. O să vă convingeți (din nou) de ce e fain la Cluj”

În mini-vacanta de Paște, dați o tură la „Instalația 10 x 10” de pe Eroilor. O să vă convingeți de ce e fain la Cluj.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

 

 


Copiii dintr-una dintre clasele a IV-a - 10 -11 ani - de la Colegiul National Emil Racoviță și-au imaginat casele viitorului și le-au desenat așa cum au știut mai bine. 

 


Arhitecții de la beyond visual arts, printr-un program desfășurat cu sprijinul asociației „De-a Arhitectura” au luat ideile copiilor și cu ajutorul tehnologiei CGI le-au transpus în rânduri 3D, gata pentru a fi construite într-o bună zi. „Instalația 10x10” a vernisat pozele cu imaginile rezultate și a ieșit ceva surprinzător, merită văzut.

„În loc să învețe ceva pe de rost au învățat să gândească”

Acum, am putea parafraza o expresie celebră spunând că în ghiozdanul fiecărui tânăr din generația alpha sta smart device-ul unui viitor Antoni Gaudi. Am încuraja astfel copiii care, iată, cu sprijinul adulților de la cele două organizații, în loc să învețe ceva pe de rost au învățat să gândească, să-și imagineze și să creeze. Adică exact ce trebuie școala să-i învețe să facă. 


Dar aici este vorba despre arhitecți, în primul rând. Ei o știu, însă se cuvine să le amintim, punând în felul astă și multă presiune asupra lor: arhitecții schimbă lumea, clădire după clădire. Și dacă-i învață și pe copii să o facă, cu atât mai bine. Fără digitalizare, fără robotizare și fără tehnologie, fără excavatoare, buldozere și macarale,  arhitecții începutului secolului trecut au putut proiecta și construi în Cluj-Napoca cladiri atemporale precum Palatul Arhiepiscopiei Ortodoxe, Palatul Babos, Palatul de Finanțe și Clădirile în Oglindă – favoritele mele, le spun Clădirile Chirale – alături de multe, multe altele. Imaginați-vă ce vor putea crea și construi arhitecții zoomeri de la beyond visual arts și cei din generația alpha a clasei a IV-a de la Colegiul Național Emil Racoviță cu instrumentele de digitalizare, robotizare și tehnologie pe care le au la îndemână astăzi. 

Așadar, dați o tură la „Instalația 10x10”, o să vă facă să zâmbiți imaginându-vă alături de copii casele viitorului. E fain la Cluj pentru că simți că orașul acesta trage România înainte.


Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

OPINIE. Damian Dragoș, Terapia Cluj: „Când prea multă inteligență artificială sau digitalizare sau robotizare este prea multă? Și cine decide asta?”

Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Ești tânăr și îți cauți un job bun? Iată 5 sfaturi care să te ferească de pericole și să te pună pe un traseu de succes în viața profesională”

Ultimele Stiri
abonare newsletter