Educație

Consorţiul Universitaria se reunește la Cluj-Napoca. Se vor discuta teme legate de proiecte de legi ale educaţiei şi ale cercetării

Între 16 - 20 martie 2023, Consorțiul Universitaria se întâlnește la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB). La întâlnire, pe lângă reprezentanții personalului academic și ai studenților, participă și reprezentanți din partea Academiei Române.

Între 16 - 20 martie 2023, Consorțiul Universitaria se întâlnește la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB)/ Foto: UBB Cluj - Facebook Între 16 - 20 martie 2023, Consorțiul Universitaria se întâlnește la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB)/ Foto: UBB Cluj - Facebook

 

 


Între 16 - 20 martie 2023, Consorțiul Universitaria se întâlnește la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, urmând să preia președinția rotativă a consorțiului pentru următorul an, deținută în prezent de rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda.

 


Dincolo de aspectele specifice Consorțiului Universitaria, se vor discuta teme legate de proiecte de legi ale educației și ale cercetării, de PNNR și de alte aspecte privind aria academică națională și internațională. 

La întâlnire, pe lângă reprezentanții personalului academic și ai studenților din consorțiu, participă și reprezentanți din partea Academiei Române, autorităților naționale în domeniu și din partea consiliilor/comisiilor naționale cu atribuții în domeniul academic.


Consorțiul Universitaria, creat în 2009

Consorțiul Universitaria a fost creat în 2009, cu sediul la UBB, de 4 membri fondatori, reprezentând universitățile istorice ale țării din centrele academice tradiționale (București / Cluj-Napoca / Iași / Timișoara): Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și Universitatea de Vest din Timișoara. 

Ulterior, Consorțiul s-a extins în 2012 cu Academia de Științe Economice din București, o universitate istorică mai specializată, iar din 2022 și cu alte universități deja reprezentative regional și vizibile și cu impact național (Universitatea din Craiova / Universitatea Dunărea de Jos din Galați / Universitatea Lucian Blaga din Sibiu / Universitatea Ovidius din Constanța). Universitatea de Stat din Chișinău este membru cu statut de observator în Consorțiul Universitaria din 2018.


Consorțiul Universitaria reunește universitățile istorice ale țării, alături de alte universități de referință din țară, ceea ce îl transformă în cea mai complexă structură academică de profil din România sub aspectul tradiției academice, al mărimii (include aproximativ 40% din studenții din România și aproximativ 55% din personal prin totalul de posturi normate), al distribuției regionale (fiecare regiune de dezvoltare a țării fiind reprezentată), al diversității programelor de studiu (membrii fiind în majoritatea lor universități comprehensive) și al performanțelor în rankingurile internaționale de referință.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

UBB Cluj și Microsoft România au încheiat un parteneriat strategic în domeniul digitalizării și al inteligenței artificiale

Concursul GAMES of SCIENCE, organizat de UBB Cluj în colaborare cu British Council Romania. Tinerii pot câștiga premii de 2.000 de euro

abonare newsletter