Educație

Profesor de la Universitatea Babeș-Bolyai, reținut pentru luare de mită. A cerut mii de euro de la zeci de studenți să îi treacă la examene

Un lector universitar din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Centrul Universitar Reșița, a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii DNA, după ce ar fi cerut de la diverși studenți sume de bani cuprinse între 600 și 1.200 de euro pentru a-i trece la examene.

Plic cu bani. Sursă foto depositphotos.com Plic cu bani. Sursă foto depositphotos.com

 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 21 februarie 2023, a suspectului Rudolf Cristian, lector universitar, doctor, în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca - Centrul Universitar Reșița, pentru comiterea a infracțiunii de luare de mită, în formă continuată (25 de acte materiale).


„În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt. În zilele de 11 respectiv 16 februarie 2023, suspectul Rudolf Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la 25 de masteranzi mai multe sume de bani, în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare atribuțiilor lui de serviciu (promovarea pe nedrept a unui examen restant la disciplina «Evoluția și dezvoltarea Uniunii Europene») sau pentru îndeplinirea unor acte corespunzătoare atribuțiilor de serviciu de cadru didactic.

Concret, suspectul ar fi pretins de la fiecare masterand:


  • 600 euro pentru promovarea examenului respectiv cu nota minimă
  • 1.200 euro pentru promovarea aceluiași examen cu nota maximă
  • 50.000 lei pentru cursurile de doctorat.

În contextul menționat mai sus, la data de 18 februarie 2023, suspectul Rudolf Cristian ar fi și primit sumele de 1.000 euro și 3.000 lei, iar în data de 20 februarie 2023 ar mai fi primit suma de 50.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile”, arată procurorii DNA.

La data de 21 februarie 2023, suspectul Rudolf Cristian urmează să fie prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.


UBB condamnă gestul profesorului și pregătește excluderea sa

„Unul dintre principiile de bază ale funcționării unei comunități academice sănătoase este tocmai acela al integrității, iar  Universitatea noastră condamnă orice abatere de la aceste principii. În general, astfel de comportamente sunt nu doar ilegale, ci și profund imorale, iar comunitatea academică și studenții trebuie protejați. În acest caz concret, dacă acuzațiile vor fi confirmate de demersul judiciar, soluția nu poate fi decât excluderea din mediul academic. UBB a demarat deja o analiză proprie pentru a proteja comunitatea academică și studenții pe parcursul demersului judiciar și va urmări cu atenție concluziile acestui demers”, au transmis reprezentanții UBB.

Sursă foto depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Economiști UBB: 2023 va aduce o scădere semnificativă a ratei inflației. Ce alimente s-au scumpit cel mai mult la început de an?

Polițist din Cluj-Napoca, acuzat de DNA de trafic de influență! A promis o angajare în Poliție pentru care a cerut sume de mii de euro

Director de uzină și un consilier juridic, trimiși în judecată de DNA Cluj. Au primit șpagă în carcase de miel pentru Paște și euro

Ultimele Stiri
abonare newsletter