Economie

Economiști UBB: 2023 va aduce o scădere semnificativă a ratei inflației. Ce alimente s-au scumpit cel mai mult la început de an?

Economiștii de la UBB Cluj prevăd că până la finalul anului 2023 rata inflației va scădea la 7,5%. La începutul anului, aceasta era de 15%. Vezi ce alimente s-au scumpit.

Inflația a scăzut în ianuarie 2023 față de luna anterioară, dar este aproape dublă față de aceeași perioadă a anului 2022 / Foto: depositphotos.com Inflația a scăzut în ianuarie 2023 față de luna anterioară, dar este aproape dublă față de aceeași perioadă a anului 2022 / Foto: depositphotos.com

 

 


Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS) în data de 14 februarie, rata anuală a inflației a ajuns la 15,1% la începutul noului an, în luna ianuarie 2023, mai mică decât în luna decembrie 2022, când aceasta a fost 16,4%. Deși a înregistrat o scădere față de luna precedentă, rata este aproape dublă față de aceeași perioadă a anului 2022, când era de numai 8,4.

 


Economiștii de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA), din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB), vin cu previziuni noi pentru acest an. Scenariul lor arată că inflația va scădea la 7,5% până la finalul anului 2023:

„După creșterea inflației în perioada post-covid, agravată și de izbucnirea războiului, prognoza noastră arată că anul 2023 va aduce o scădere semnificativă a ratei inflației în România, acesta ajungând la o valoare de ️7,5% până la finalul anului conform scenariului nostru de bază”, spun economiștii de la FSEGA - UBB, care conduc proiectul Romanian Economic Monitor.


Evoluția ratei inflației în România

Experții de la UBB mai arată și evoluția ratei anuale a inflației în România, potrivit datelor transmise de INS:

  • anul 2019 - 4,0%
  • anul 2020 - 2,1% (începutul pandemiei de COVID-19 în Europa)
  • anul 2021 - 8,2%
  • anul 2022 - 16,4 (începutul invaziei Rusiei în Ucraina)
  • previziune UBB pentru anul 2023 - 7,5%
Evoluția inflației în România / Foto: Facebook - Romanian Economic Monitor

Previziunile BNR: inflaţie de 4,2% pentru sfârşitul lui 2024

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit descendent la 7% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 4,2% pentru sfârşitul lui 2024, potrivit datelor prezentate miercuri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. BNR estima în noiembrie 2022 o inflaţie de 11,2% pentru finalul anului 2023.


Rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată să urmeze o traiectorie continuu descendentă, menţinându-se însă la valori superioare intervalului ţintei centrale, conform BNR. Pentru anul curent, noua proiecţie a inflaţiei IPC este similară traiectoriei alternative, pe baza noii scheme de plafonare, prezentate la conferinţa din noiembrie 2022. Guvernatorul a menţionat că toate ţările din Est, dar şi ţările din zona euro au inflaţie semnificativ superioară ţintei de inflaţie.

„La decelerare vor contribui toate componentele coşului IPC, dar cu magnitudini şi persistenţe diferite şi grosul rămâne în Core2 ajustat, adică exact inflaţia pe care o influenţăm noi şi bineînţeles că apare întrebarea 'E cazul ca aici să strângem mai tare cererea?'. Avem o inflaţie de costuri acolo. Nu ştiu în ce măsură, strângând cererea, rezultă altceva. E o discuţie aici. Eu vă spun şi punctul meu de vedere. Dacă strângi cererea nu ştiu în ce măsură îţi afectează inflaţia când ai asemenea creşteri de costuri. Ce faci dacă le reduci cererea? Îi bagi pe producători, ăştia au costurile ridicate, le reduci cererea îi mai bagi şi în recesiune. Deci, atenţie mare, spun eu. Discutăm şi noi în Consiliul de Administraţie această temă. Este o temă recurentă. Ce poate să facă bine politica monetară restrângând cererea? Să o aducem, cum aţi văzut mai înainte, să o aducem spre zero, adică atât cât este în prezent. Un excedent de cerere este bine, dar cât poţi să o bagi în teritoriu negativ? Şi trebuie să fim atenţi în acelaşi timp, că ea vine în jos treptat, partea de costuri, să nu explodeze celelalte componente: preţurile administrate, preţurile volatile la legume şi fructe. Altminteri, la anul, o inflaţie de 4,2%, spun eu, e în afara ţintei, în afara intervalului ţintit, dar este rezonabilă dacă ne uităm la contextul geopolitic în care trăim. Avem multe componente pe care nu le stăpânim”, a declarat Mugur Isărescu.


Ce s-a scumpit cel mai mult în 2023

Potrivit libertatea.ro, în ianuarie 2023, cel mai mult s-au scumpit (față de ianuarie 2022):

  • zahărul: 63,37%, 
  • untul: 47%, 
  • uleiul comestibil: 34,35%, 
  • cartofii: 34,93%

Pe lângă aceste alimente, la începutul anului (față de ianuarie 2022) s-au scumpit:

  • laptele: 32,96%, 
  • brânza: 30,93%,
  • făina: 30,68%.

În același timp, cafeaua s-a scumpit cu 21,18%, iar țigările cu 7,16%, conform datelor INS. Scumpiri s-au înregistrat și la energia electrică (21,23%) și la gaze (27,79%).

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Retrospectiva economică a anului 2022: Creșterea rapidă a inflației, peste dinamica majorării salariilor medii nete

Economia României a crescut cu 4,8% în anul 2022

abonare newsletter