Educație

Elevii nu vor fi testați antidrog în școli

Proiectul prin care elevii ar fi fost testați în școală dacă au consumat droguri a fost respins.

sursă foto depositphotos.com

 

Comisiile juridică şi pentru învăţământ din Senat au dat, marţi, raport comun de respingere pentru proiectul iniţiat de deputaţi de la PSD privind combaterea consumului de droguri în şcoli. 


Senatorul PSD Robert Cazanciuc a spus că proiectul a fost respins pentru că „nu a fost scris cel mai bine”, dar important este că subiectul a fost discutat şi că urmează să fie găsite soluţii pentru ca drogurile să nu ajungă în şcoli.

În noiembrie 2022, doi deputați PSD au anunțat o inițiativă legislativă privind controale antidrog în școli și la festivaluri.


CITEȘTE ȘI: Elevii testaţi antidrog în şcoli? Judecătorul Danileț: „În toate liceele din Cluj se consumă droguri. Cel mai mic consumator are 10 ani!”

Proiectul deputaților prin care se completa Legea 194/2011, privind combatarea operaţiunilor cu substanţe psihoactive, prevedea ca „în cazul în care există sau se presupune în mod justificat că există un risc de a se efectua operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive în unităţile de învăţământ, preuniversitar şi universitar, publice sau private, sau locaţiile de desfăşurare evenimente, reprezentaţii legali ai inspectoratelor judeţene de poliţie pot dispune organizarea unor controale inopinate operative în unităţile de învăţământ, preuniversitar şi universitar, publice sau private, sau locaţiile de desfăşurare evenimente”.

Robert Cazanciuc, vicepreşedinte al Senatului şi membru al Comisiei juridice, a declarat că scopul proiectului a fost acela de a găsi „nu o cale intruzivă” în viaţa de liceu, ci de a trage un semnal de alarmă pe o realitate, şi anume faptul că din ce în ce mai mulţi tineri consumă droguri.


„Intenţia iniţiatorilor a fost de a depista cumva de timpuriu pe cei care consumă droguri pentru a-i putea trata corespunzător. Dincolo de tratamentul medical pentru cei care, din păcate, consumă droguri, e vorba şi de înţelegerea resorturilor acestui fenomen. Aici trebuie să-şi dea mâna şcoala, părinţii, Ministerul de Interne, Ministerul Sănătăţii, foarte multă lume”, a precizat Cazanciuc.

Robert Cazanciuc a explicat că proiectul a fost respins pentru că „nu a fost scris cel mai bine”, subliniind că este important că s-a făcut o discuţie despre consumul de droguri din şcoli sau din jurul acestora, în condiţiile în care acest fenomen este în creştere, mai ales în rândul minorilor de 14 şi 15 ani, cu consecinţe foarte grave asupra sănătăţii.


„Sigur că proiectul poate nu a fost scris cel mai bine şi de aceea a şi fost respins. Cei care au fost în cele două comisii nu au respins ideea de a găsi formule, ci pur şi simplu textul nu corespunde întocmai intenţiilor celor care l-au pus pe hârtie, de aceea nu a avut un vot favorabil. Dar în momentul ăsta s-a făcut o discuţie despre consumul de droguri din jurul şcolilor sau, mai rău, din păcate, din şcoli. Am participat zilele trecute la o altă manifestare, la care un medic a adus în atenţie consecinţele medicale asupra sănătăţii copiilor, mai ales asupra celor foarte tineri – 14, 15 ani. Povestea medicul că a avut pacienţi – chiar unul şi de 13 ani – cu consecinţe foarte grave asupra sănătăţii efective, nu mai spun de comportament”, a spus Cazanciuc.

În opinia lui, deşi raportul a fost negativ şi probabil că va fi respins la Senat, în final se vor găsi cele mai bune soluţii normative pentru a preveni pătrunderea drogurilor în şcoli.


Potrivit expunerii de motive, consumul produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive cunoaşte o amploare deosebită, iar societatea civilă a semnalat numeroase derapaje în şcoli, licee, universităţi, în baruri sau cluburi sau la numeroase evenimente organizate în aer liber sau în diverse locaţii.

„Pentru stoparea acestui fenomen e nevoie de un plan de măsuri adaptat specificului fiecărei zone de risc şi de implementarea unui astfel de plan. E nevoie de a asigura şi aplicarea unui astfel de plan şi de a verifica dacă se respectă, în caz contrar persoanele vinovate să răspundă din punct de vedere penal. Sunt extrem de importante din perspectiva prevenţiei şi controalele inopinate în astfel de zone, inclusiv testarea cu mijloace omologate. Astfel de controale nu au un cadru legal pentru desfăşurarea acestora, fapt pentru care o atare intervenţie legislativă este binevenită”, se arată în expunerea de motive.

sursă foto depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Centru dedicat victimelor consumului de droguri, în Cluj. Proiectul ar putea fi realizat în următorii patru ani

Teste pozitive pentru marijuana în cazul „prăjiturilor speciale” consumate la restaurant. Dosar penal pentru trafic de droguri!

Razii ale polițiștilor în zona municipiului Dej. Tânără prinsă la volan sub influența drogurilor

Ultimele Stiri
abonare newsletter