Educație

Eveniment de excepție la Cluj. Expoziția „Sanscrita, limba sacră” prezintă manuscrisele omului de cultură transilvănean Sámuel Brassai

Clujenii sunt invitați la o expoziție de excepție, „Sanscrita, limba sacră”, care prezintă o parte din volumele și manuscrisele omului de cultură transilvănean Sámuel Brassai, „omul care știa zece limbi, a urmat zece discipline de studii și a trăit de zece ori zece ani”. Sanscrita este una dintre primele limbi indo-europene scrise.

 

Centrul Clujean pentru Studii Indiene, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, cu susținerea Ministerului Culturii din India și Ambasadei Indiei în România, în colaborare cu Biblioteca Academiei Române din Cluj-Napoca și Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române filiala Cluj vă invită la Expoziția „Sanscrita, limba sacra” ce conține cărți din colecțiile Bibliotecii Academiei Române din Cluj-Napoca.


Vernisajul expoziției are loc în 15 februarie 2023, ora 12, la Biblioteca Academiei Române din Cluj-Napoca, str. M. Kogălniceanu nr. 12-14.

La deschiderea expoziției vor lua cuvântul: Prof. dr. Péter-Dániel Szántó, Departamentul de Studii Buddhiste și Tibetane, ELTE Budapesta, Dr. Bogdan Crăciun, Serviciul Colecții special - Biblioteca Academiei Române Cluj-Napoca și Dr. Mihaela Gligor, director, Centrul Clujean pentru Studii Indiene, din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.


Expoziția va fi deschisă publicului între 15 februarie – 1 martie 2023, în intervalul orar 8-14. Intrarea este liberă. 

Expoziția „Sanscrita, limba sacra” prezintă publicului clujean o parte din volumele și manuscrisele omului de cultură transilvănean Sámuel Brassai (1797?–1897), „omul care știa zece limbi, a urmat zece discipline de studii și a trăit de zece ori zece ani”. 


Sámuel Brassai a fost cu adevărat pasionat de limba sanscrită, fapt ce l-a condus la alcătuirea unei impresionante colecții de specialitate, care s-a transformat în cele din urmă într-o mini bibliotecă de peste 100 de titluri extraordinar de importante și, mai ales, foarte rare în zilele noastre.

„Colecția lui Brassai a fost, evident, aleasă cu mare grijă. Este compusă din gramatici, dicționare, antologii, volume care însoțesc fiecare sanscritist de-a lungul carierei. Avem o selecție bună de literatură vedică, mai multe volume aparținând celui mai mare poet și dramaturg sanscrit, Kālidāsa, câteva drame filosofice, texte despre algebră, scrieri despre Buddhism, texte fundamentale al vieții brahmanice, culegeri de epigrame, lucrări de astronomie sau cronica versificată a regilor din Kashmir; toate lucrări deosebit de importante. După moartea sa, biblioteca lui Sámuel Brassai a fost lăsată în grija Colegiului Unitarian, apoi a fost transferată filialei din Cluj a Academiei Române”, transmit organizatorii expoziției.


Biblioteca Academiei Române din Cluj-Napoca mai deține și câteva manuscrise prețioase ale lui Sámuel Brassai: transcrieri de texte, note gramatical-filologice și o listă importantă de vocabular, de lungimea unui dicționar.

Manuscrisele și volumele prezente în Expoziția „Sanscrita, limba sacră” pun accentul pe importanța cunoașterii limbii sanscrite și pe pasiunea lui Sámuel Brassai, ultimul mare polimat al Transilvaniei, omul care ne-a lăsat o adevărată comoară.  Expoziția „Sanscrita, limba sacră” se înscrie în seria de manifestări prilejuite de aniversarea, în 2023, a 75 de ani de relații diplomatice România – India.


Lansare de carte, „Manual de limba hindi, vol.I” de Hilda-Hedvig Varga

Imediat după vernisajul expoziției de carte veche, clujenii sunt invitați să ia parte la lansarea volumului „Manual de limba hindi”, scrie de Hilda-Hedvig Varga, care își va dezvălui o parte din secrete. Lansarea are loc pe 15 februarie de la ora 12.30 la Biblioteca Academiei Române Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI:

Gesturi, poezie şi pictură: Vernisajul expoziţiei de pictură „Gestuar” de Nora Blaj la Cluj-Napoca

Expoziție de fotojurnalism, la Muzeul de Artă Cluj. Octav Ganea: „În ultimii 20 de ani, a scăzut valoarea fotografilor în redacții”

A fost atins pragul de 8 miliarde de oameni pe planetă! India și China, cele mai populate țări ale lumii

Ultimele Stiri
abonare newsletter