Educație

Rectorul UBB Cluj, Daniel David, despre mediul politic românesc: „Vi se pare că este unul intelectual, bine educat? Mie mi se pare că nu”

Vi se pare că mediul politic este unul intelectual, bine educat? Mie mi se pare că nu. Trăim un moment critic pentru civilizația noastră, pentru că câștigă tot mai mult teren științele false și falșii specialiști, crede psihologul Daniel David, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Daniel David, rectorul UBB Cluj/ FOTO: Universitatea Babeș-Bolyai/Facebook Daniel David, rectorul UBB Cluj/ FOTO: Universitatea Babeș-Bolyai/Facebook

 

 


Profesorul universitar arată cu degetul spre mass-media, care aduce în prim plan tot felul de personaje dubioase, spre rețelele de socializare, unde oricine crede că opinia lui ține loc de adevăr, dar și spre mediul politic românesc, care nu este „unul intelectual, educat”.

 


Printre alte motive enumerate de către profesorul universitar într-un interviu acordat PRESShub, se află și faptul că pseudo-știința și falșii specialiști și-au făcut tot mai mult loc în spațiul public, prin intermediul presei și al rețelelor sociale.

CITEȘTE ȘI:


UBB reia analiza tezei de doctorat a lui Lucian Bode și cere ajutor de la experți internaționali
Plagiat rușinos: Ministrul Lucian Bode ar fi copiat de pe Wikipedia în teza sa de doctorat   

„Este o situație cronică, care ține de componenta de educație, ține de modul în care valorizăm pseudoștința în spațiu public.Până acum 20 de ani, aveai clar delimitată zona de distracție, acolo putea să apară oricine. N-ai decât să aduci magicieni, vrăjitori, astrologi, horoscopiști. Este ok, căci e doar distracție.

Dar când ai început să aduci la televiziuni, în jurnale cu pretenții de calitate, în prime-time sau pe primele pagini ale publicațiilor, analize economice, sociale și predicții făcute de astfel de «specialiști», îți dai seama că ceva este rău cu societatea și că lucrurile nu merg în direcția bună”, a menționat rectorul UBB Cluj-Napoca, pentru PRESShub.


„Școala trebuie făcută mai bine”

Întrebat ce soluții există și cine ar trebui să le implementeze, rectorul UBB Cluj, Daniel David, a declarat că școala ar trebui să fie făcută mult mai bine.

„Școala trebuie făcută mai bine. Și ar trebui pur și simplu și noi să fim mai critici cu mass-media sau să căutăm mass-media de calitate. Dar este foarte greu și acolo.


Când găsești un post de televiziune, un jurnal sau un post de radio care este quality, brusc te șochează, iar te trezești cu un mare vindecător sau un astrolog care ocupă microfonul. Ține și de stat. Dar statul cine este? Statul este format din politicieni, de cele mai multe ori, sau oameni puși de politicieni. Vi se pare că mediul politic este un mediu așa intelectual, bine educat, cu înțelegere pe bune a științei? Mie mi se pare că nu.

Noi, ca cetățeni, avem posibilitatea de a ne selecta presa quality. Nu are sens să ne uităm la orice, să ascultăm orice”, a explicat prof.univ.dr. Daniel David, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Declarațiile au fost făcute de către rectorul Daniel David într-un interviu PRESShub despre eșecul campaniei de vaccinare anti-COVID-19.

 

CITEȘTE ȘI:

Universitatea Babeș-Bolyai va reanaliza teza de doctorat a ministrului Lucian Bode. Emilia Șercan susține un plagiat de cel puțin 18,5%, mult mai mult decât identificase inițial UBB

Emilia Șercan: „UBB a picat testul de integritate și transparență în privința analizei tezei lui dr. Lucian Bode. A ales să împace și capra, și varza”

Ultimele Stiri
abonare newsletter