Politică

Plagiat rușinos: Ministrul Lucian Bode ar fi copiat de pe Wikipedia în teza sa de doctorat   

Lucian Bode ar fi comis o formă de plagiat de care și elevilor de gimnaziu le este rușine: traducere cuvânt cu cuvânt de pe Wikipedia, potrivit analizei realizate de USR.

Lucian Bode, Ministrul Afacerilor de Interne/sursa foto: facebook.com/lucian bode Lucian Bode, Ministrul Afacerilor de Interne/sursa foto: facebook.com/lucian bode

 

 


USR a terminat de transcris teza de doctorat a lui Lucian Bode și a verificat lucrarea, iar rezultatul analizei este unul devastator pentru ministrul de Interne Bode (PNL).

„USR publică astăzi teza de doctorat a lui Lucian Bode. Ministrul de Interne a susținut public că teza este disponibilă și oricine o poate citi. Aceasta era o minciună, așa cum am demonstrat – statul român a forțat interpretarea regulilor astfel încât teza să nu poată fi verificată. Însă acest «deziderat» al ministrului Bode este astăzi îndeplinit de USR: oricine îi poate citi teza de doctorat”, spune Cristian Ghinea, inițiatorul demersului de transcriere al tezei.


Potrivit unui comunicat USR, o primă analiză a tezei arată următoarele lucruri:

„Am găsit exemple de plagiat de pe Wikipedia, cu nici o sursă indicată, nici cu citat nici cu trimitere spre bibliografie.


- În tot cuprinsul tezei, notele de subsol nu corespund unor texte citate cu ghilimele. Pur și simplu, Lucian Bode pare că nu știe lucrul elementar că orice text preluat de la altcineva trebuie marcat cu ghilimele.

Multe dintre aceste preluări se regăsesc în introducerile de pe Google ale unor articole academice. Cel mai probabil, Bode sau cea/cel care i-a scris teza nici nu a citit articolele citate pe de-a întregul, ci doar frazele de prezentare aflate gratuit la dispoziția publicului, pe care le-a tradus apoi”, arată USR. 


„Ar fi mai ușor ca Lucian Bode sau coordonatorul său de doctorat să indice ce anume e scris de autorul tezei, pentru că exercițiul invers, cel normal potrivit oricăror norme academice de citare - anume a indica ce e preluat - e cu totul eșuat în acest caz. Practic, teza este o compilație de traduceri din surse deschise, cele mai multe introduceri ale unor articole academice unde s-a lungit evident fraza prin schimbări de topică - foarte probabil și pentru a scădea gradul de similitudine din softurile antiplagiat” explică Cristian Ghinea, coordonatorul departamentului de politici publice al USR.

Analiza realizată de USR poaste fi conmsultată aici: https://bit.ly/RecenzieDoctoratBode


Teza integrală de doctorat a lui Lucian Bode poate fi consultată aici: https://bit.ly/RecenzieDoctoratBode

Ministrul Lucian Bode a cerut săptămâna trecută, în 11 octombrie, amânarea dezbaterii moțiunii simple depuse de USR și Forța Dreptei contra lui, în cazul achiziției a sute de maşini BMW de către Poliția Română.

La începutul lunii octombrie, jurnalista Emilia Șercan a semnalat pe pagina sa de Facebook că teza de doctorat a ministrului Lucian Bode este digitalizată la Biblioteca Națională,  însă calculatoarele nu sunt conectate la internet, iar fotografierea ecranului este interzisă. Ulterior, Cristian Ghinea a anunțat că USR a inițiat un demers de transcriere a tezei de doctorat a lui Lucian Bode care, potrivit Emiliei Șercan, reprezintă un caz flagrant de plagiat.  

CITEȘTE ȘI:

Emilia Șercan: „Plagiatul a devenit o chestiune politică. Suntem într-un cerc vicios, care pleacă de la mediul universitar”

Ultimele Stiri
abonare newsletter