Educație

Atac al elevilor la Guvern. „Bombardierii primesc bani de pomană să se plimbe cu mașina”

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) critică decizia Guvernului României de a aloca un miliard de lei din fondul de rezervă pentru plafonarea carburanților în loc să se asigure că elevii ajung la școală!

sursa foto depositphotos.com sursa foto depositphotos.com

 

Joi, 23 iunie 2022, Guvernul a anunțat un mecanism de compensare a prețului benzinei și al motorinei, pe o perioadă de trei luni începând din luna iulie, compensarea fiind făcută pe jumătate de la bugetul de stat, valoarea pachetului de compensare urmând să ajungă la 2 miliarde de lei. 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

„În ciuda majorării prețurilor, volumul traficului auto nu a scăzut, o soluție mai potrivită pentru atenuarea acesteia fiind cea luată de Guvernul Germaniei, care pentru a scădea cererea de carburanți, încurajează utilizarea transportului public printr-un bilet unic de 9 euro/lună cu care poți folosi transportul local și trenurile regionale din toată țara”, arată elevii într-un comunicat de presă.

Anul trecut, Guvernul României a adoptat OUG 50/2021, gratuitatea elevilor la transportul județean a fost înlocuită de un decont plafonat care nu acoperă nici măcar 30% din valoarea costurilor reale ale abonamentelor. Până la acest moment, nu au fost alocate sume de la bugetul de stat pentru a asigura transportul gratuit al elevilor.


„În contextul în care elevii nu au cu ce să ajungă la școală, Guvernul, în loc să aloce bani către autoritățile publice locale pentru ca ele să asigure gratuitatea elevilor, preferă să plafoneze costurile bombardierilor care se plimbă cu mașina. Amintim faptul că anul trecut, în contextul rectificării bugetare, fostul prim-ministru Florin Cîțu a promis că se vor asigura sumele necesare, fapt care nu s-a întâmplat nici până la momentul actual.  AEC solicită Guvernului să asigure bani de la bugetul de stat pentru transportul gratuit al elevilor!”, se mai precizează în documentul citat.

CITEȘTE ȘI:

PSD somează Guvernul să reducă prețurile la carburanți și susțin o plafonare de 7 lei

Guvernul a aprobat plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică timp de un an. Ministrul Energiei: „Românii vor avea parte de susţinere”

Peste 1 milion de facturi greșite vor fi refăcute. Plafonarea prețurilor la energie și gaze, de la 1 februarie

abonare newsletter