Economie

Cum luptă Bulgaria cu criza? Elimină TVA pentru pâine și majorează pensiile cu 20%

Guvernul din Bulgaria a anunțat un pachet de măsuri anticriză, inclusiv eliminarea TVA pentru pâine timp de un an, scăderea TVA la încălzire și gaze pentru gospodării și reducerea prețului la benzină.

Cum luptă Bulgaria cu criza? Elimină TVA pentru pâine și majorează pensiile cu 20%. FOTO: Pixabay Cum luptă Bulgaria cu criza? Elimină TVA pentru pâine și majorează pensiile cu 20%. FOTO: Pixabay

 

 


Guvernul bulgar a dezvăluit miercuri un pachet consistent de măsuri anticriză, destinat să protejeze companiile şi consumatorii cu venituri reduse de creşterea preţurilor la energie şi alimente, ca urmare a războiului din Ucraina, a declarat premierul bulgar Kiril Petkov, transmite Reuters.

 


Pachetul convenit de coaliţia la putere prevede stimulente în valoare de două miliarde de leva (1,1 miliarde de dolari) și conține măsuri precum eliminarea TVA la pâine, subvenţii la carburanţi, majorarea pensiilor şi reduceri de taxe pentru familiile tinere.

Sprijin pentru cei mai vulnerabili

Noul pachet se adaugă altor măsuri adoptate deja care au păstrat neschimbate preţurile la energie electrică pentru gospodării, începând din luna iulie a anului trecut, precum şi despăgubiri acordate companiilor pentru costurile ridicate cu energia.


„Măsurile sunt o oportunitate pentru a-i sprijini pe cei mai vulnerabili, care sunt în cel mai mare pericol de pe urma impactului inflaţiei şi au un accent specific pe combustibili şi energie”, a declarat premierul Kiril Petkov jurnaliştilor. „Pachetul garantează că standardul de viaţă pentru toţi cetăţenii bulgari va fi menţinut”, a adăugat Petkov.

Măsuri anunțate de guvernul bulgar

Conform planului dezvăluit miercuri, începând cu data de 1 iulie, pensiile de stat vor fi majorate, în medie, cu 20%, Taxa pe Valoarea Adăugată la pâine va fi eliminată timp de 12 luni, TVA-ul la încălzire şi gaze naturale pentru gospodării va fi de 9% timp de un an. De asemenea, guvernul de la Sofia va oferi o reducere de 0,25 de leva pentru litrul pentru benzină, motorină, GPL şi metan, începând din iulie şi până la finele anului.


Autorităţile de la Sofia estimează că noul pachet de măsuri nu va majora ţinta de deficit bugetar, de 4% din PIB pentru acest an şi va fi finanţat prin creşterea veniturilor din taxe. O sursă de finanţare va fi taxarea profiturilor excesive înregistrate de firmele din energie ca urmare a majorării preţurilor la petrol şi gaze. Calculele exacte vor fi făcute cu ocazia rectificării bugetului de stat în luna iulie, a spus ministrul bulgar al Finanţelor, Assen Vassilev.

Proteste împotriva scumpirilor

Guvernul de la Sofia a anunţat miercuri o serie de măsuri pentru reducerea presiunilor asupra cheltuielilor populaţiei bulgare, după proteste de stradă împotriva scumpirilor.


Şoferii de camioane şi angajaţii din alte sectoare nu au renunţat însă la protestele cu blocarea unor străzi în capitală şi în împrejurimi, precum şi în alte oraşe.

Ei cer eliminarea cerinţelor privind carburanţii biodiesel şi reducerea cu 50% a taxelor pe consum.

Conform datelor oficiale, inflaţia în Bulgaria a crescut luna trecută cu 14.4% faţă de aprilie 2021.

CITEȘTE ȘI:

UE mobilizează 300 de miliarde de euro pentru a renunța la petrolul şi gazul din Rusia. Investiții și în energia verde

Un agent imobiliar câștigă 800 de euro pe lună, în medie. Candidații, la mare căutare în Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter