Economie

Cât costă să cumperi o casă sau un teren în Cluj-Napoca? Prețul mediu pentru case - 252.012 euro

Prețurile la case și terenuri în Cluj-Napoca, în luna martie a anului 2022. Află care a fost evoluția pieței, dar și ce trebuie să știi înainte de a cumpăra un teren.

Cât costă să cumperi o casă sau un teren în Cluj-Napoca? Foto: titirez.ro Cât costă să cumperi o casă sau un teren în Cluj-Napoca? Foto: titirez.ro


 

Prețul mediu pentru case în luna martie 2022 a fost de 252.012  de euro, în creștere de la 250.754 de euro, conform indicelui Blitz.


 

În același timp, terenurile construibile în intravilanul municipiului Cluj-Napoca au avut un preț mediu de 92 Euro/mp, în scădere de la 99 Euro/mp.


Prețurile în alte orașe din România

În luna martie 2022, indicele pe celelalte orașe din România a avut următoarele valori:

- Pe București indicele Blitz a înregistrat un preț mediu de 1.605 Euro/mp.
- În Brașov prețul pe mp la apartamentele de vânzare a fost de 1.516 Euro/mp. 
- În Craiova, indicele Blitz s-a situat la nivelul de 1.371 Euro/mp. 
- În Timișoara prețul mediu pe mp a fost de 1.369 Euro/mp.
- La Oradea, indicele Blitz a fost 1.187 Euro/mp.
- În Sibiu s-a înregistrat o mică variație de preț de până la 1.159 Euro/mp. 
- La Arad, indicele Blitz a fost de 783 Euro/mp.


Experții imobiliari sunt de părere că în luna martie prețurile în municipiul Cluj-Napoca au avut o ușoară corecție și a avut loc o repoziționare a prețurilor la noile realități economice.

Specialiștii anticipează un nou posibil val de interes crescut pentru investițiile imobiliare, dată fiind volatilitatea recentă a contextului internațional, dată de evenimentele externe.


Ce trebuie să știi înainte de a cumpăra un teren?

Totodată, specialiștii au mai spus într-un articol ce trebuie să știi înainte de a cumpăra un teren

Prima dată, verifică unde este situat terenul – în intravilan sau extravilan. Această situare este menționată în extrasul de carte funciară și în certificatul de urbanism. Explicația pentru acest lucru este că un teren extravilan (aflat în afara localității), nu se poate construi, ci doar cultiva. În lipsa unor proceduri de trecere a terenurilor din extravilan în intravilan, construcțiile sunt interzice pe astfel de terenuri.


„În afară de asta, dacă ești în căutarea unui teren construibil, pentru început, asigură-te că terenul nu este situat într-o zonă protejată, ceea ce l-ar încadra automat la terenuri neconstruibile, schimbarea destinației nefiind posibilă. De asemenea, potrivit Regulamentului General de Urbanism, este interzisă autorizarea de construcții în zone forestiere, sau zone cu alunecări de teren, inundabile, sau zone de protecție pentru sisteme de alimentare cu energie electrică, gaz, apă sau canalizare. Exclude și aceste posibilități.

În al patrulea rând, află dacă există producători de noxe sau emițători de mirosuri neplăcute prin apropiere. Asigură-te că terenul nu e vreo groapă de gunoi sau incineratori de cabluri și metale grele, care îți pot afecta calitatea vieții în viitoarea ta casă”, spun cei de la blitz.ro.

CITEȘTE ȘI:

Scumpiri uriașe la chirii de când s-au întors studenții în Cluj. Cele mai mari prețuri, în Bună Ziua

Prețul pe metru pătrat al apartamentelor, în fiecare cartier din Cluj! În unele zone prețurile au sărit de 2.300 euro/mp

abonare newsletter