Economie

Benzina se ieftinește, dar motorina nu. Care sunt prețurile din benzinăriile din Cluj-Napoca?

Diferența de preț dintre un litru de motorină și unul de benzină s-a dublat în ultima perioadă, iar în timp ce benzine se ieftinește, motorina rămâne la fel.

Benzina se ieftinește, motorina nu. Care sunt prețurile din benzinăriile din Cluj-Napoca?/ Sursă foto: pixabay.com Benzina se ieftinește, motorina nu. Care sunt prețurile din benzinăriile din Cluj-Napoca?/ Sursă foto: pixabay.com

 

 


În ultimele două săptămâni, diferența de preț dintre motorină și benzină de la pompele din România a devenit foarte mare, fiindcă unele companii ieftinesc benzina, dar nu și motorina.

 


Modificările de prețuri sunt foarte dezechilibrate, iar diferența dintre cele două tipuri de carburanți s-a dublat, de la 30 de bani la 60 de bani (în unele cazuri).

În România, o zonă mai afectată de războiul din Ucraina, diferența de preț dintre motorină și benzină este mult mai vizibilă decât în alte părți. Conflictul armat din țara vecină are efecte pe piața din România.


Totodată, la noi diferența de preț dintre motorină și benzină este de peste 10 eurocenți pe litru, scrie economica.net, în timp ce mediile de preț europene, conform datelor Oil Bulletin, sunt de 1,92 de euro/litru la benzină și 1,96 de euro/litru la motorină. Pe piața europeană diferența dintre cei doi carburanți este mult mai mică.

În același timp, un motiv pentru care motorina se scumpește accentuat față de benzină este faptul că piețele din Europa și lume sunt în deficit de motorină. În urmă cu trei săptămâni traderii considerau o posibilă raționalizare a motorinei în Europa.


Prețurile carburanților în Cluj-Napoca

Prețurile carburanților din benzinăriile din municipiul Cluj-Napoca, dar nu numai, se pot verifica online pe site-ul Monitorul Prețurilor.

Aici oricine poate să vadă cu cât se vinde benzina sau motorina în benzinăriile din apropiere:


  • Prețurile carburanților la Benzinăria OMV: benzină standard - 7.78 lei pe litru, benzină premium - 8.43 lei pe litru, motorină standard - 8.42 lei pe litru, motorină premium - 8.91 lei pe litru
  • Prețurile carburanților la Benzinăria MOL: benzină standard - 7.78 lei pe litru, benzină premium - 8.43 lei pe litru, motorină standard - 8.42 lei pe litru, motorină premium - 8.91 lei/l
  • Prețurile carburanților la Benzinăria PETROM: benzină standard - 7.70 lei pe litru, benzină premium - 8.16 lei pe litru, motorină standard - 8.34 lei pe litru, motorină premium - 8.70 lei pe litru
  • Prețurile carburanților la Benzinăria LUKOIL Cluj 5: benzină standard - 7.77 lei pe litru, benzină premium - 8.47 lei pe litru, motorină standard - 8.36 lei pe litru - motorină premium - 8.72 lei pe litru.

Prețurile carburanților pot să difere puțin în unele dintre locațiile comerciantului.

Măsuri pentru combaterea creșterii prețurilor

Ministrul Familiei Gabriela Firea a anunțat marți, 5 aprilie, o listă de măsuri importante pentru combaterea creșterii prețurilor la alimente și carburanți.

Între acestea se numără și acordarea de vouchere de 50 de euro la două luni pentru români cu venituri mici:

- Vouchere pentru cumpărarea de alimente de bază, pentru familiile vulnerabile și pentru persoanele cu venituri mici: 50 de euro/voucher la fiecare 2 luni, până la finalul anului.
- Vouchere acordate lunar, în perioada de școală, pentru elevii cu burse sociale: 30 de euro/voucher.
- Dublarea cotei de hrană pentru bolnavii internați în spitale, de la 11 la 22 de lei. De asemenea, creșterea alocației de hrană, îmbrăcăminte și învălțăminte pentru copiii din centrele de plasament. 
- Creșterea valorii tichetelor de masă acordate angajaților. Propunere creștere de la 20 de lei la 30 de lei.
- Schemă de ajutor de stat acordată transportatorilor, pentru decontarea accizei la motorina achiziționată din țară. Propunere : 50 de milioane de lei, cu posibilitatea suplimentării.

„Tot acest pachet social dar și alte măsuri concrete inițiate de PSD, pentru sprijinirea oamenilor și firmelor, vor fi analizate azi în ședința coaliției iar apoi vor ajunge pe masa guvernului”, a anunțat Firea.

Cea mai ieftină benzină, în Ungaria

La finalul lunii martie, România era a opta țară din Uniunea Europeană cu cel mai mic preț la benzină și a noua țară cu cel mai mic preț la motorină, potrivit datelor Oil Bulletin, publicate de digi24.ro. În schimb, în țara vecină Ungaria se regăsește cea mai ieftină benzină și a doua cea mai ieftină motorină.

Țările cu benzină mai ieftină decât în România sunt următoarele: Ungaria: 1,28 €/l, Malta: 1,34 €/l, Polonia: 1,41 €/l, Cipru: 1,42 €/l, Bulgaria: 1,46 €/l, Slovenia: 1,5 €/l și Croația: 1,59 €/l.

În ceea ce privește motorina, țările din UE cu motorină mai ieftină decât în România sunt următoarele: Malta: 1,21 €/l, Ungaria: 1,38 €/l, Bulgaria: 1,49 €/l, Slovenia: 1,54 €/l, Polonia: 1,62 €/l, Slovacia: 1,66 €/l, Croația: 1,67 €/l și Cipru: 1,69 €/l.

CITEȘTE ȘI:

Amenzi de peste 2,2 milioane de lei pentru benzinării. Cazuri de muncă la negru, depistate în urma controalelor

Cât vor costa carburanții săptămâna viitoare? Cum să calculezi ce preț va avea benzina și motorina

Ultimele Stiri
abonare newsletter