Economie

Cât vor costa carburanții săptămâna viitoare? Cum să calculezi ce preț va avea benzina și motorina

Cum să calculezi aproximativ cât vor costa carburanții săptămâna viitoare în benzinăriile din România, în funcție de cotația barilului? Află cum să calculezi ce preț va avea benzina și motorina.

Cât vor costa carburanții săptămâna viitoare? Afla cum să calculezi ce preț va avea benzina și motorina/ sursă foto: pixabay.com Cât vor costa carburanții săptămâna viitoare? Afla cum să calculezi ce preț va avea benzina și motorina/ sursă foto: pixabay.com

 

 


Vă întrebați cât vor costa carburanții săptămâna viitoare sau în perioada următoare? Având în vedere criza din benzinării ce a avut loc recent, mulți vor răspunde că da.

 


Dacă vreți să aflați (aproximativ) cât va costa benzina sau motorina în următoarele 7 zile - două săptămâni, puteți să o faceți luând în calcul prețul barilului de petrol din prezent, a explicat Cristian Tudorescu, un consultant financiar:

 


„Precizare: calculul este aproximativ, de obicei barilul de acum 7 - 14 zile este relevant pentru momentul actual; în România se folosește reperul Brent sau cel Ural, dar sunt apropiate acum ca preț de WTI, deci e ok oricare l-am găsi în surse online.”

Având în vedere că joi, 17 martie, la momentul redactării articolului prețul barilului de petrol Brent a ajuns la aproximativ 103 dolari, haideți să vedem cam cât vor costa carburanții în următoarea perioadă.


Cum să calculezi ce preț va avea benzina și motorina

Cum să calculezi ce preț va avea benzina. Prețul barilului de petrol este de aproximativ 103 dolari, care se raportează la 159 de litri de benzină. Astfel, un litru de benzină va costa 0.64 de dolari. În RON, un litru de benzină va costa 2.91 lei (având în vedere că dolarul e 4,5 lei).

După ce am făcut acest calcul trebuie să luăm în considerare rafinarea și distribuția carburantului în benzinării, care ridică prețul. Acest cost este de aproximativ 50% din litrul de benzină (însă uneori poate să fie mai puțin sau mai mult de 50%, fiindcă variază). Așadar, la suma de 2.91 lei se mai adaugă 1.45 lei, care va urca prețul unui litru de benzină la 4.36 lei.


După ce am luat în calcul rafinarea și distribuția, nu trebuie să uităm de acciză (o taxă percepută de stat) care, în cazul benzinei, este de 1892 lei la 1.000 de litri. Mai exact, la un litru de benzină acciza va fi de 1.89 lei. Aceasta va crește prețul pe litru de la 4.36 la 6,25 lei/litru.

Pentru a afla prețul final mai trebuie doar să înmulțim 6.25 cu 1.19, adică TVA-ul. Rezultatul final este de 7.43 lei/litru de benzină, suma orientativă pe care o vei putea găsi în benzinării de săptămâna viitoare.

Cum să calculezi ce preț va avea motorina. Același calcul se efectuează și în cazul motorinei, însă acciza costă 1734 lei/1.000 litri, adică 1.73 lei/ litru. Rezultatul în cazul motorinei ar fi de 7.24 lei/litru.

Cum să calculezi ce preț va avea benzina și motorina. Pe scurt, acesta este calculul: [(Preț baril dolari/159 x 4.5) x rafinarea și distribuția + acciză] x 1.19 = Preț în benzinării

Prețul unui baril, record pentru ultimii ani

La începutul lunii martie, prețul unui baril de petrol a trecut de 139,13 de dolari pe piața Brent (când s-a deschis), fiind la cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, însă ulterior barilul a scăzut până la 130,45 de dolari.

Recordul absolut al preţului petrolului a fost de 147,50 de dolari / baril, în cursul crizei financiare din 2008.

Creşterea preţului petrolului este rezultatul tensiunilor dintre Occident şi Rusia, din cauza invaziei ruse în Ucraina, dar şi al amânării creşterii volumului exporturilor Iranului, din cauza impasului negocierilor pe tema relansării Acordului nuclear.

CITEȘTE ȘI:

Când se va ieftini benzina la 7,5 lei pe litru? Vezi prețurile carburanților în Cluj-Napoca

BREAKING NEWS! Ministrul Energiei: „Prețurile la carburanți nu vor ajunge la 10 lei”

Ultimele Stiri
abonare newsletter