Actualitate

Amenzi de peste 2,2 milioane de lei pentru benzinării. Cazuri de muncă la negru, depistate în urma controalelor

Inspectorii de muncă au acordat 2.276 de sancţiuni în cadrul campaniei naţionale privind staţiile de carburanţi, dintre care 1.766 avertismente şi 510 amenzi, în valoare de 2,21 milioane de lei.

Amenzi de peste două milioane de lei pentru benzinării.

 

 


Potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi, au fost efectuate 2.453 de controale la staţiile de carburant care au 84.389 de angajaţi. Au fost descoperite şi 11 cazuri de muncă la negru, iar activitatea unui operator economic a fost sistată. În Cluj, ITM a aplicat amenzi în valoare de 212.100 lei și 7 sistări de utilizare a echipamentelor de muncă.

 


Mai multe instituţii, printre care Consiliul Concurenţei, ANAF, ANPC şi Ministerul Muncii, au efectuat controale la benzinării în ultima săptămână după ce, în urmă cu câteva zile, benzinăriile au fost asaltate de şoferi, speriaţi că preţul carburanţilor va depăşi 10 lei pe litru, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public. Pe reţelele de socializare au apărut poze cu şoferi care cumpărau carburanţi în damigene, containere şi butoaie.

Autoritățile asigură că prețurile nu vor crește

La momentul respectiv, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a îndemnat românii la calm, spunând că există suficiente stocuri şi preţurile nu au niciun motiv să crească.


Totodată, Consiliul Concurenţei a precizat că monitorizează piaţa carburanţilor şi investighează situaţiile în care preţurile au crescut foarte mult, fără a avea o justificare economică. Potrivit Consiliului Concurenţei, anticiparea unui anumit preţ ce ar trebui practicat de către o companie şi anunţarea acestuia în piaţă poate intra sub incidenţa prevederilor Legii Concurenţei. Companiile trebuie să îşi stabilească în mod independent politica de preţuri, în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii, înţelegerile şi/sau acţiunile concertate referitoare la comportamentul pe piaţă fiind sancţionate de legislaţia în domeniu.

În aceste condiţii, benzinăriile au fost amendate, până acum, de Garda de Mediu, ANPC şi Inspecţia Muncii.

CITEȘTE ȘI:

Amenzi usturătoare aplicate de ITM benzinăriilor din Cluj. Ce nereguli au găsit inspectorii?

Cât vor costa carburanții săptămâna viitoare? Cum să calculezi ce preț va avea benzina și motorina

Ultimele Stiri
abonare newsletter