Economie

Patronii din Cluj nu vor testare antigen în restaurante: „E o tâmpenie. Nu stau să bag bățul în nas la clienți”

Patronii restaurantelor din Cluj nu sunt de acord cu testarea antigen la intrarea în restaurante, ei considerând că este o mare tâmpenie, iar în final tot ei vor ieși pe pierdere.

 

 


Reprezentanții HoReCa au propus o soluție pentru redeschiderea restaurantelor cu o capacitate de 50% din spațiu, începând cu data de 1 iunie, indiferent de rata de infectare COVID a localității. Soluția este testarea rapidă a clienților la intrarea în restaurant. Reprezentanții au anunțat că prețul testelor va fi suportat de operatorii economici, costul unui test fiind de 3 euro. Această soluție a fost propusă chiar și premierului, Florin Cîțu.

Patronii restaurantelor din Cluj-Napoca nu sunt de acord cu această măsură

Cu toate acestea, unii patroni de restaurante din Cluj nu consideră această soluție ca fiind una foarte benefică și ușor de practicat, ei considerând că ar putea ieși chiar și pe pierdere, având în vedere că sunt clienți care vin doar pentru o cafea.


Reamintim că restaurantele, cafenelele și cinematografele sunt închise în interior în toate localitățile care depășesc rata de incidență a cazurilor COVID-19 de 3 la mia de locuitori, acest lucru întâmplându-se în majoritatea orașelor mari din România, printre care și în Cluj-Napoca.

Lanțul de restaurante Marty a avut pierderi destul de mari, mai ales în partea de resursă umană. Mai bine din jumătate de personal a intrat în șomaj tehnic de când s-au implementat aceste restricții, care au impus închiderea restaurantelor în interior.


Cu toate că reprezentanții de la Marty au propus unele soluții pentru salvarea afacerilor, această soluție propusă de reprezentanții HoReCa nu a intrat pe lista lor, ei considerând că nu este de competența lor să se „transforme” în puncte mobile de testare rapidă.

„Chiar dacă la prima vedere, testele rapide pot părea o soluție posibilă/practică de a permite accesul clienților în restaurante, avem mari rețineri referitoare la funcționalitatea acestei măsuri. Nu considerăm că e de competența noastră să ne transformăm parțial în puncte mobile de testare rapidă. Nu credem că există o componentă socială într-un astfel de demers, ba mai mult cred că se poate aiunge la situații de discriminare în rândul oaspeților noștri, lucru pe care nu il dorim”, a explicat, pentru monitorucj.ro, Paul Fărcaș, PR manager al restaurantului Marty.


Reprezentanții restaurantului Marty au propus în trecut soluții pentru salvarea afacerilor, printre care și înființarea unor programe de către Guvern, prin care patronii restaurantelor să fie „scutiți” de plătirea chiirlor, mai ales că nu se folosesc de spațiul restaurantelor în această perioadă.

Testele antigen intră pe „nota de plată” a patronilor

Managerul restaurantului Apartament 1 din Cluj-Napoca, Sorin Găliceanu consideră această măsură ca fiind o mare prostie, având în vedere că unii clienți vin doar pentru o simplă cafea la restaurant.


Sorin Găliceanu a spus că o soluție bună ar fi ca accesul în restaurante să fie permis persoanelor vaccinate anti-COVID și a subliniat că mersul la restaurante nu este un drept fundamental.

„Mi se pare o prostie imensă. Să se deschidă restaurantele pentru persoanele vaccinate, iar prin urmare îi va îndemna și pe restul să se vaccineze. Cum să ne apucăm noi să facem teste antigen la intrare? Vine clientul și ne apucăm să facem teste antigen, când noi nu știm exact procedura prin care se face. Este o tâmpenie. În Israel poți merge la restaurant dacă ești vaccinat, ceea ce mi se pare foarte ok. Acum că sunt oameni care nu doresc să se vaccineze pentru că aleg să creadă în anumite teorii conspiraționale este partea a doua. Dreptul de a merge la restaurant nu este un drept fundamental al Constituției”, a spus Sorin Găliceanu.

Managerul restaurantului Apartament 1 a spus că dacă această măsură s-ar implementa ar trebui să se aplice și o consumație minimă de 100 de lei, având în vedere că un test antigen este aproximativ 15 lei.

„Nu mi se pare o idee bună. Unu la mână, nu stau eu să fac teste la clienți și să le bag bățul în nas. Acum serios, altă idee mai bună nu au găsit? Mie mi s-ar părea foarte ok ca cei vaccinați să poată intra în restaurant, iar restul să stea pe terasă, dacă ar fi să găsim o variantă bună și pentru noi, dar și pentru protejarea populației. Multe persoane vin poate doar la o cafea, care costă 10 lei, iar testul costă 15-20 de lei. Cine iese pe minus din ecuația asta? Nu putem nici să punem pe nota de plată a oamenilor, pentru că nu cred că le va conveni. Dacă s-ar aplica ar trebui să punem și o consumație de minim 100 de lei ca să se merite tot acest efort și din partea restaurantului. Dar eu oricum nu cred că este o soluție bună”, a explicat Sorin Găliceanu.

Potrivit managerului, cifra de afaceri a restaurantului Apartament 1 a scăzut cu 30% de la începutul pandemiei și până în prezent, iar restricțiile impuse de autorități au condus la aceste pierderi.

Pierderi de până la 70%, iar jumătate din angajații sectorului HoReCa sunt în șomaj tehnic

Pandemia și-a pus amprenta cel mai tare pe sectorul HoReCa, care a suferit pierderi extrem de mari atât în partea de resurse financiare, cât și în partea de resurse umane. Patronii restaurantelor au fost nevoiți să renunțe la mai mulți angajați, deoarece restricțiile impuse de autorități au condus la închiderea restaurantelor din majoritatea orașelor, în Cluj-Napoca situația fiind una drastică, având în vedere că restaurantele sau alte localuri nu mai funcționează în interior din vară anului 2020.

Patronii restaurantelor, hotelurilor și organizatorii de evenimente din Cluj au înființat în luna aprilie 2021 „Organizația Patronală HoReCa Cluj” pentru propune soluții care să salveze afacerile locale de la faliment. Membrii organizației cer măsuri compensatorii urgente, fiindcă dacă timpul va mai trece fără ajutor, s-ar putea ca afacerile să dispară definitiv.

Potrivit vicepreședintelui „Organizației Patronale HoReCa Cluj”, Dani Isai, numărul salariaților din acest domeniu s-a redus mai mult de jumătate iar cifra de afaceri a companiilor din industria HoReCa a scăzut cu 70% față de anii precedenți.

„În 2019 erau peste 40.000 de companii care operau în industria HoReCa. Undeva la 190.000 de angajați direct și încă vreo 210.000 angajați ai business-urilor conexe: distribuitori, producători locali, fermieri etc. O cifră de afacere la companiile respective a fost de aproximativ 5 miliarde de euro. După pandemie, aceasta a scăzut cu 70%, adică enorm. Numărul de angajați s-a redus mai mult de jumătate și nu s-a oprit în 2020, nu s-a oprit când a venit vaccinul cum ne așteptam cu toții, nu s-a oprit când s-au terminat alegerile, când am avut și un guvern, minister, buget”, a declarat vicepreședintele organizației, Dan Isai, într-o conferință de presă susținută în luna aprilie.

Șomajul tehnic al unui anagajat din sectorul HoReCa este 1.000 de lei pe lună, bani cu care majoritatea nu își pot achita toate cheltuielile necesare în fiecare lună. De când s-au implementat restricțiile care interzic servirea în interior, angajații au ieșit în stardă pentru a protesta față de hotărârile luate de autorități.

Guvernul a venit cu mici soluții pentru a „calma” haosul creat: o indemnizație de 75% din salariul brut tuturor celor care au intrat în șomajul tehnic, dar acest venit lunar nu acoperă toate necesitățile unui om. De asemenea, statul a decis ca firmele din domeniul HoReCa să primească un ajutor de 20% din pierderea cifrei de afaceri.

Cu toate acestea, Guvernul nu a reușit să mulțumească cei 400.000 de angajați din acest domeniu, deoarece măsurile luate de autorități au dus la pierderea multor locuri de muncă.

CITEȘTE ȘI:

Restaurantele, în pragul falimentului. HoReCa Cluj: „Vrem să vină cu măsuri azi. Mâine poate nu o să mai aibă la cine”

abonare newsletter