Economie

Restaurantele, în pragul falimentului. HoReCa Cluj: „Vrem să vină cu măsuri azi. Mâine poate nu o să mai aibă la cine”

Restaurantele din județul Cluj și alți angajatori din industria HoReCa cer măsuri compensatorii de urgență. Numărul angajaților din acest sector a scăzut cu mai bine de jumătate în anul 2020.

 

 


Patronii restaurantelor, hotelurilor și organizatorii de evenimente din Cluj au înființat Organizația Patronală HoReCa Cluj pentru a veni cu soluții imediate care să salveze afacerile locale de la faliment. Membrii organizației cer măsuri compensatorii urgente, fiindcă dacă timpul va mai trece fără ajutor, s-ar putea ca afacerile să dispară definitiv.

 


 Președintele Organizației, Ștefan Gadola, a mărturisit că reprezentanții HoReCa Cluj sunt extrem de afectați de măsurile luate la nivel local, de deschidere și închidere a activității, care i-au pus în situații deosebite.

Patronii afacerilor din Cluj cer să aibă un reprezentant în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru a oferi consultanță în momentul în care intră în vigoare măsuri care i-ar putea afecta. O altă cerință este ca activitatea lor să nu depindă de incidența cazurilor COVID-19 - 3 la mie.


Întrebat despre propunerea de a introduce un reprezentant HoReCa în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj, prefectul a răspuns că deja există trei persoane nominalizate în acest sens, dar vor putea participa la consultări doar când ele vor fi fizice.

„Art. 11 din OUG 21/2004 prevede în mod expres compnența CJSU. La nivelul Comitetului există deja posibilitatea de a participa și persoane externe cu statut de invitat sau consultant (în general, din mediu academic, medical, etc.). Urmare a unor demersuri anterioare, există deja 3 persoane nominalizate de către domeniul HoReCa, care vor putea participa la consultări în momentul în care ședințele se vor relua cu prezență fizică”, a declarat prefectul de Cluj.


Proviziile irosite din cauza măsurilor luate haotic

Restaurantele și hotelurile au avut mult de suferi în urma măsurilor aplicate haotic. De pe o zi pe alta, patronii trebuiau să își facă provizii mari care, de multe ori, au rămas nefolosite:

„Reprezentăm industria HoReCa. Din păcate, am fost nevoiți să facem această asociație. (...) Dorim să colaborăm cu Prefectura, comitetul județean petru situații de urgență unde am dori să avem și un reprezentant în comitet. Suntem foarte afectați, supărați, după ce s-au luat anumite măsuri care ne-au pus în situații deosebite. Este foarte greu de la o zi la alta să decizi să mai aduci angajați sau să-i anunți că nu mai trebuie să vină la muncă. Sunt drame adevărate în familiile celor care lucrează în acest domeniu. În momentul în care lucrezi în industria HoReCa trebuie să îți faci anumite provizii. Am fost puși în situații în care de pe o zi pe alta deciziile luate de închidere ne-au pus să avem stocuri mari. Pe lângă pierderile pe care le avem în urma pandemiei, aceste decizii au adus cheltuieli, pierderi suplimentare”, a spus președintele Organizației Patronale HoReCa Cluj, într-o conferință de presă.


CITEȘTE ȘI:

Terase pentru cafenele și restaurante pe locul parcărilor din Cluj-Napoca, după modelul orașului New York

Afacerile locale au suferit pierderi imense: „Credeam că se vor opri când a venit vaccinul, dar nu a fost așa”

Vicepreședintele organizației, Dan Isai, a mărturisit că în pandemie cifra de afaceri a companiilor din industria HoReCa Cluj și a business-urilor conexe a scăzut cu 70%. El spune că cerințele lor sunt făcute pentru a salva industria și că nevoia de măsuri compensatorii pentru daunele create în pandemie este urgentă.

„Am trei fetițe acasă și perioada de carantină m-a prins bine, am stat acasă și am spus multe povești. Ar fi păcat să le spun peste vreo 2 ani «mai știți, hai să vă spun o poveste cum era când erau restaurante». În 2019 erau peste 40.000 de companii care operau în industria HoReCa. Undeva la 190.000 de angajați direct și încă vreo 210.000 angajați ai business-urilor conexe: distribuitori, producători locali, fermieri etc. O cifră de afacere la companiile respective a fost de aproximativ 5 miliarde de euro. După pandemie, aceasta a scăzut cu 70%, adică enorm. Numărul de angajați s-a redus mai mult de jumătate și nu s-a oprit în 2020, nu s-a oprit când a venit vaccinul cum ne așteptam cu toții, nu s-a oprit când s-au terminat alegerile, când am avut și un guvern, minister, buget.

Lucrurile continuă și depanajul continuă din păcate pentru această industrie. Trebuie luate măsuri și aceste măsuri compensatorii nu le cerem pentru noi, ci pentru angajați, le cerem pentru furnizori. Cerințele noastre sunt pentru această industrie, în care, pe partea educativă, statul nu investește oricum nimic. Aceste profesii au dispărut și toate au venit în sarcina angajatorului. Și noi suntem dispuși să facem asta în continuare, suntem dispuși să oferim calitate și această asociație a venit în timpuri grele, dar împreună putem trece mai departe ca să prindem și timpurile bune. E momentul în care să fim empatici unul cu altul, concurentul să ne devină prieten și automat, să găsim bune practici și să devin mai profesioniști pe zi ce trece. De aceea suntem deschiși și cu organele de control și dorim să ne spunem și noi un punct de vedere «de la firul ierbii»”, a punctat Dan Isai.

Reprezentanții HoReCa vor să nu mai depindă de „3 la mie”

Dan Isai a arătat situația companiilor în cifre, care sunt catastrofale. Despre ajutorul HoReCa oferit de Guvern, vicepreședintele spune că a scăzut dramatic, de la 5,5 miliarde de lei la 1 miliard:

„Guvernul a venit acum 8 luni de zile cu granturile, iar după 4 ordonanțe de urgență, după ce s-au stabilit și bugetele, nu am avut oameni în agenții care să împartă bugetele respective. Nu sunt bani în cont. Cu părere de rău, undeva la 7-8% din grantul 2 s-a plătit către companii, ceea ce este foarte puțin. Acum se lucrează la o platformă care poate va fi funcțională din septembrie încolo, dar ar putea fi prea târziu pentru măsura 3.

Tot cu fericire pe buze am primit vestea cu ajutorul HoReCa, prin decembrie, acesta era 20% din cifra de afaceri. Inițial, se vehiculase 5,5 miliarde lei, a coborât la 2,5 și când s-a publicat bugetul a fost de fapt 1 miliard de lei. Măsura trebuia aplicată în iunie, dar se va aplica în iunie 2022. Pentru guvernanți poate nu pare mult, dar pentru noi este imposibil.”

Reprezentanții HoReCa Cluj își doresc ca activitatea lor să nu mai depindă de rata de incidență a cazurilor de COVID-19, în special pentru că ei consideră că nu există bază științifică pentru care activitatea lor este suspendată în momentul în care se ajunge la 3 cazuri la 1.000 de locuitori.

Vrem să lucrăm, să putem să operăm zi de zi. Vrem să ne reîncepem viața, activitatea și, de ce nu, să fim disociați de celebrul 3 la mia de locuitori, care putea fi 4, putea fi 10, nu se știe pe baza cui a fost stabilit. Inclusiv, domnului Arafat îi mulțumim pentru suportul și grija pe care a adus-o în suportul medical și pentru că își face cumpărăturile de acasă prin delivery, dar i-aș sugera să mai iasă și în piață, să mai facă și live cumpărăturile ca să vadă ce se întâmplă cu românii zi de zi. Noi cerem să  vină cu măsurile compensatorii azi, nu mâine, că poate mâine nu o să mai aibă la cine să vină”, a spus Dan Isai.

CITEȘTE ȘI:

Turismul din Cluj s-a întors la stadiul din anul 2004: „Aici nu ești pe litoral. Turiștii veneau pentru evenimente, festivaluri”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter