Sănătate

Florin Cîțu: „Mergem în direcția relaxării. Dacă îi vaccinăm pe cei din HoReCa, nu vor mai depinde de incidența COVID”

Nu va mai exista un lockdown. Premierul Florin Cîțu spune că, dacă angajații din HoReCa se vor vaccina în număr mare, afacerile lor nu vor mai depinde de rata de incidență.

 

 


Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că nu va exista un lockdown, ca răspuns la afirmațiile secretarului de stat Andreea Moldovan, care a spus că „două săptămâni de carantină națională ar face minuni”.

„Mergem în direcția relaxării, cu această condiție, să ne vaccinăm cu toții.”

Am avut o discuție cu doamna secretar de stat și vă dădea un exemplu teoretic. Anul trecut, toate discuțiile despre carantinare se învârteau în jurul a două săptămâni, pentru că asta era discuția despre virus. Trebuie să stai în casă 14 zile pentru a scăpa de virus, era o discuție teoretică, nu era o discuție ipotetică, nu era o propunere”, a explicat Florin Cîțu.


„Nu luăm în calcul o carantinare, m-am opus din primul moment, am spus că nu va exista un lockdown generalizat în România. Mergem în direcția relaxării, dar cu această condiție, să ne vaccinăm cu toții. 1 iunie se poate întâmpla doar dacă ne vaccinăm, altfel nu avem șanse”, a mai spus premierul, făcând referire la termenul anunțat zilele trecute potrivit căruia de la 1 iunie se poate discuta „despre revenirea la normalitate”.

Să nu se mai depindă de rata de incidență

Întrebat la ce să se aștepte oamenii de la 1 iunie, Florin Cîțu a răspuns că măsurile de relaxare vor fi în ordinea inversă.


„Cel mai simplu ar fi să relaxăm măsurile pe care le-am luat acum o săptămână. Dacă, de exemplu, vom avea toate persoanele vaccinate în sectorul HoReCa, putem să discutăm de acest sector să nu mai depindă de rata de incidență sau să depindă altfel, să nu fie la fel cu celelalte industrii, și așa așa mai departe, sunt mai multe variante pe masa de lucru”, a explicat acesta.

Scenarii și revenire la normalitate

Cîțu a anunțat pe 5 aprilie constituirea unui comitet interministerial în acest sens, iar astăzi a declarat că a adoptat documentul prin care se constituie comitetul interministerial pentru revenirea României la normalitate la 1 iunie 2021.


„Ar trebui să avem la finalul lunii mai 5 milioane de persoane vaccinate. Și putem să vorbim despre deschiderea economiei. Să ne pregătim și să ne asigurăm că avem cele mai bune măsuri”, a mai spus premierul astăzi.

„Vă dau două orizonturi, 1 iunie - cu 5 milioane de persoane vaccinate, adică aproape 35% din populație, și finalul lunii iulie - când o să avem 10 milioane de persoane vaccinate, asta înseamnă 70% și atunci o să putem să vorbim de o relaxare și mai mare”, a subliniat Florin Cîțu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter