Economie

Formula de calcul pentru salariul minim pe economie se schimbă

Formula de calcul pentru salariul minim pe economie va fi schimbată.

Metoda de calcul pentru stabilirea creşterii salariului minim pentru anul viitor se modifică, astfel că salariul minim va creşte cel puţin raportat la rata inflaţiei, a declarat, joi, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă organizată după preluarea mandatului.

„Am avut o discuţie extrem de intensă cu doamna Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale (...) şi de asemenea cu reprezentanţii instituţiilor din subordinea ministerului, pentru a ne stabili un set de priorităţi pe termen scurt, urgenţe. La capitolul urgenţe, am discutat câteva chestiuni care ţin de răspunsul pe care trebuie să-l oferim în legătură cu salariul minim. În privinţa salariului minim, şi discuţia din cadrul ministerului, dar şi discuţia cu domnul prim-ministru Florin Cîţu a subliniat faptul că acesta trebuie să crească cel puţin raportat la rata inflaţiei”, a afirmat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a precizat că decizia finală privind modul de calcul a salariului minim va aparţine conducerii Guvernului.

„Aşadar este un lucru pe care deja îl vom lansa în transparenţă, în dezbatere publică, astfel încât să putem să legiferăm această decizie. Decizia va aparţine într-un final Guvernului, cert este că propunerea este ca această majorare să se facă cel puţin cu rata inflaţiei. V-am spus doar principiul, urmând ca în şedinţa de Guvern să fie anunţate toate detaliile. (...) Această modificare în calculul salariului minim evident că va duce la o majorare a salariului minim brut (din ianuarie 2021, n.r.), a afirmat Raluca Turcan.

În Programul de guvernare depus miercuri la Parlament de prim-ministrul Florin Cîţu se prevede ca metoda de calcul pentru stabilirea creşterii nivelului salariului minim să se bazeze pe trei indicatori: productivitatea muncii, indicele inflaţiei şi creşterea economică.

abonare newsletter