Economie

Începe Programul „Rabla pentru electrocasnice”. Ce primești în locul unui laptop vechi

Programul „Rabla pentru electrocasnice” începe în 15 decembrie și va include laptopurile și tabletele.


 

Programul „Rabla pentru electrocasnice” începe în acest an din 15 decembrie, cu un buget de 40 de milioane de lei, potrivit Ministerului Mediului. Cetățenii care vor să-și înlocuiască electrocasnicele vechi se pot înscrie pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, unde vor primi un voucher cu care să-și cumpere un aparat nou după predarea celui vechi.


 

Care este valoarea unui voucher?

Valoarea voucherului pentru fiecare dintre cele 9 echipamente finanțate este de:
- laptopuri: finanțare de 500 de lei;
- aparate de aer condiționat, frigidere sau combine frigorifice, televizoare, uscătoare de rufe, mașini de spălat vase, cu o finanțare nerambursabilă de 400 de lei;
- tablete și mașini de spălat rufe - finanțare nerambursabilă de 300 de lei;
- aspiratoare, cu o finanțare nerambursabilă de 200 de lei.


Rabla pentru Electrocasnice 2020 a introdus în lista echipamentelor finanțate prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), patru produse care nu au existat în edițiile anterioare: aspiratoare, uscătoare de rufe, laptopuri și tablete.

Cum funcționează: cetățenii pot intra în aplicația informatică de pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, unde trebuie completate datele personale ale solicitantului și bifat echipamentul pentru care se dorește finanțarea. Imediat după acest proces, aplicația va emite un voucher unic, electronic, cu o valabilitate de 15 zile. Cu acest voucher, orice român se va duce la un comerciant autorizat, va preda aparatul vechi pe care vrea să-l înlocuiască și va achiziționa aparatul nou, a explicat ministrul mediului, Mircea Fechet.


Un voucher pentru fiecare produs

Un solicitant poate obține mai multe vouchere, dar pentru produse diferite, respectiv un voucher pentru un anumit tip de produs. Echipamentul vechi care va fi predat comerciantului trebuie să fie de același tip cu cel nou achiziționat, cu două excepții: pentru uscătoarele de rufe și pentru mașinile de spălat vase, sunt acceptate aparate vechi din restul listei programului.

În următoarea săptămână se va desfășura procesul de validare a comercianților în program, urmând ca lista acestora să poată fi consultată pe site-ul AFM.


 

 


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter