Economie

Cât de preocupați sunt tinerii de viitorul lor financiar?

99% dintre români sunt repartizați aleatoriu la unul dintre fondurile de pensii Pilon II. Câți tineri au un plan financiar pe termen lung?

Cât de preocupați sunt tinerii de viitorul lor financiar? Cât de preocupați sunt tinerii de viitorul lor financiar?

 

 


Doar un român din 100 optează pentru fondul de pensii Pilon II. Mai exact, un singur român din 100 semnează personal documentul de aderare pentru pensia privată Pilon II. Astfel, 99% din români sunt repartizați aleatoriu la unul dintre fondurile de pensii Pilon II, ceea ce demonstrează că tinerii care intră pe piața muncii au alte preocupări decât economiile private pentru bătrânețe.

 


Repartizarea este aleatorie

Din 64.180 de persoane nou intrate în sistemul de pensii private în primele 3 luni ale anului 2020, peste 63.000 au fost repartizate aleatoriu unui fond de pensii Pilon II și doar 540 de oameni s-au prezentat personal la o unitate de pensii pentru a semna aderarea.

Românii sunt din ce în ce mai dezinteresați de ce se întâmplă cu cei 3,75% din venitul lunar, care este virat către un administrator de pensii private. Unul dintre motive ar putea fi necesitatea prezenței fizice, deoarece aderările nu beneficiază de opțiunea înscrierii online.


Tinerii sunt sau nu interesați de viitorul lor financiar?

Monitorul de Cluj a discutat cu mai mulți tineri despre părerea și interesul lor față de pensii și viitorul financiar. Foarte mulți au recunoscut că nu s-au gândit la perioada pensionării și economiile pentru acea perioadă a vieții, deoarece plănuiesc să nu mai fie în țară. Pe lângă asta, tinerii se gândesc la varianta în care România nu va fi capabilă să mențină finanțarea unor pensii decente, în vremea în care ei vor fi pensionari.

Nu au încredere în România

„Am 21 de ani și datorită vârstei, gândul pensionării mă face să îmi pun o întrebare: atunci când voi ajunge la pensie, va mai exista așa ceva în România? Trebuie mereu să avem un plan B. Pensiile sunt încă un motiv pentru care vreau să plec din țară”, a declarat Cristina.


„Sincer, nu m-am gândit foarte mult la pensie până acum. Dacă ar fi să rămân în țară, mi-aș dori ca pensionarii să fie la fel de respectați, după ani de muncă, la fel ca în străinătate. Dar eu îmi doresc să plec din țară”, a spus Andreea.

Unii se simt de pe acum descurajați de roadele strânse la bătrânețe după zeci de ani de muncă pentru stat și oricât le-ar păsa de venituri, nu simt că au ce să facă mai mult decât să spere la o schimbare din partea statului.


„Este foarte importantă pensia pentru mine, deoarece lucrez deja de 10 ani. Din păcate, nu mă aștept la prea multe din partea statului. De ce? Pentru că muncești timp de 30-40 de ani și contribui, ca la final să primești o pensie mizerabilă. Dacă mi-e milă de generația mea, mi-e și mai milă de generațiile care vin în urma mea, pentru că ei nici nu sunt atât de dispuși să muncească în orice domeniu, așa cum am făcut-o noi. Vom vedea ce va fi”, a explicat Emilian.

Ani de muncă pentru liniște

„Normal că-mi pasă! La urma urmei, omul se retrage după atâția ani de muncă, după atâtea contribuții la fondul de pensii. E normal să-ți dorești ca după munca depusă timp de zeci de ani să fii sigur că îți vei trăi ultimii ani de viață liniștit. Să știi pentru ce ai tras.”, a spus Mircea.

Tinerii nu sunt dezinteresați, ba chiar îi preocupă ideea de pensie, fiind vorba de viața lor. Cu toate acestea, sunt descurajați de viitorul țării și de modul în care vor decurge lucrurile, în raport cu prezentul pe care îl trăiesc acum. România nu le oferă speranța unui viitor mai bun, motiv pentru care au încetat să-și mai imagineze că vor trăi aici. Cu toate că vor să fie bine din punct de vedere financiar și își doresc un viitor asigurat, se simt neputincioși, văzându-și mai degrabă viața în străinătate, unde cred că vor fi mai apreciați.

CITEȘTE ȘI:

O firmă austriacă deschide o nouă fabrică în județul Cluj

 

Vești îngrijorătoare pentru români. Ce taxe ar putea introduce Guvernul?

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter