Economie

Comisia Europeană propune un împrumut în valoare de 4 miliarde de euro pentru România, pentru acoperirea costurilor provocate de pandemie

Comisia Europeană a prezentat Consiliului European propuneri de decizii privind acordarea unui sprijin financiar, în valoare de 81,4 miliarde euro, din cadrul Instrumentului SURE pentru 15 state membre, dintre care patru miliarde euro fiind propunerea pentru România, potrivit unui comunicat al Consiliului European.

 

 


Instrumentul SURE este un element esențial al strategiei cuprinzătoare elaborate de UE pentru protejarea cetățenilor și atenuarea consecințelor socioeconomice foarte grave în urma pandemiei de coronavirus. Acesta este una dintre cele trei plase de siguranță convenite de Consiliul European pentru a proteja lucrătorii, întreprinderile și țările.

 


Țările membre care ar putea să beneficieze de cel mai mare sprijin financiar sunt: Italia (27,4 miliarde euro), Spania (21,3 miliarde euro), Polonia (11,2 miliarde euro, Belgia (7,8 miliarde euro) şi România (4 miliarde euro), potrivit Comisiei.

Odată cu aprobarea acestor propuneri de către Consiliu, sprijinul financiar va fi furnizat sub formă de împurumuturi acordate în condiții avantajoase de UE statelor membre. Aceste împrumuturi vor ajuta statele mebre să acopere o parte din costurile legate direct de finanțarea sistemelor naționale de șomaj tehnic dar și a altor măsuri similare puse în aplicare datorită pandemiei.


Instrumentul SURE poate oferi sprijin financiar în valoare de 100 de miliarde de euro tuturor statelor membre. Împrumuturile acordate statelor membre din cadrul Instrumentului SURE vor fi susținute de un sistem de garanții voluntare din partea statelor membre. Comisia se așteaptă ca procesul de finalizare a acordurilor de garantare încheiate de statele membre cu Comisia să fie finalizat în scurt timp.

„SURE a fost una dintre primele plase de siguranță pe care am decis să le punem în aplicare pentru a garanta că lucrătorii beneficiază de un venit în perioada în care activitatea lor profesională a fost suspendată și că locurile lor de muncă sunt menținute. Instrumentul SURE va contribui, așadar, la o redresare mai rapidă. În curând, toate statele membre vor fi furnizat garanțiile cu o valoare cumulată de 25 de miliarde EUR și propunem ca cele 15 state membre care au solicitat sprijin să primească împrumuturi cu o valoare cumulată de 81,4 miliarde EUR. Acest demers este o dovadă a solidarității europene și a faptului că împreună suntem mai puternici în beneficiul tuturor cetățenilor europeni”, ad declarat Nicolas Schmit, Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale.


CITEȘTE ȘI:

Primăria pregătește un REGULAMENT pentru TROTINETE, asemănător celui de taxi. Se dorește reglementarea tarifelor, a amplasamentelor și a numărului maxim

 


Guvernul va achiziționa 500 de mii de tablete pentru elevi prin fonduri europene

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter