Educație

Guvernul va achiziționa 500 de mii de tablete pentru elevi prin fonduri europene

Guvernul pregătește achiziția a 500 de mii de tablete pentru elevi prin primării, decontate din fonduri europene, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat în ședința de Guvern de vineri seară.

Se pregătește achiziția a 500 de mii de tablete pentru elevi prin fonduri europene Se pregătește achiziția a 500 de mii de tablete pentru elevi prin fonduri europene

 

 


Este vorba de actul normativ propus de Ministerul Fondurilor europene, care inițial permitea achiziția a 200 de mii de tablete. Ulterior, proiectul a fost modificat și se vor aloca 100 de milioane de euro pentru cumpărarea de tablete de maximum 200 de euro/bucată, deci echivalentul a 500 de mii de bucăți, informează edupedu.ro

 


Școlile și liceele din regiuni „mai dezvoltate” nu pot aplica

Școlile din regiunile mai dezvoltate nu pot beneficia de fondurile europene pentru achiziționarea de tablete. Astfel, școlile care pot aplica pentru asemenea finanțare sunt doar „unitățile școlare care desfășoară activități didactice pentru elevii din ciclul gimnazial, cu condiția ca acestea să aibă personalitate juridică pentru încheierea de contracte de achiziție publică în condițiile legii, cu excepția unităților școlare situate în regiuni mai dezvoltate definite potrivit regulilor europene”, prezintă proiectul.

De unde vor lua primăriile tabletele?

Statul derulează deja o licitație pentru tablete, care dacă nu se încheie fără contestații, tabletele nu vor ajunge la timp la elevi, a declarat recent Raluca Turcan, vicepremierul. Astfel, pentru a avea o soluție de rezervă, primăriile vor achiziționa tabletele. Nota fundamentală explică necesitatea acestei măsuri prin argumente care par că nu au nici o legătură cu situația din școli.


Un al lucru foarte important în raport, „termenele de livrare estimate de operatorii economici au fost între 8 și 12 săptămâni de la semnare”. În contextul în care mai sunt 4 săptămâni până la începerea anului școlar, iar licitația nu a fost nici măcar finalizată, iar semnarea contractului fiind posibilă doar după rezolvarea tuturor contestațiilor.

Laptopuri pentru profesori

Ludovic Orban a declarat că, pe lângă cele 500 de mii de tablete, Guvernul face demersurile necesare pentru achiziționarea de laptopuri, camere web, pentru cadrele didactice, și manuale 3D pentru susținerea învățământului online. De asemenea, premierul a anunțat că sunt pregătite o serie de măsuri pentru începerea noului an școlar.


 

CITEȘTE ȘI:


 

13 măsuri pentru revenirea în siguranță a elevilor la școală

 

Copiii au intrare liberă în școală! Ministerul Sănătății: Părinții să termometrizeze copilul

 

 

abonare newsletter