Economie

Investițiile Primăriei scumpesc locuințele din Cluj-Napoca. Care sunt cele mai căutate zone?

Clujul imobiliar nu dă semne de încetinire, iar fiecare lună aduce noi şantiere rezidenţiale, în special în zonele în care Primăria municipiului Cluj-Napoca a anunţat investiţii de amploare, susțin specialiștii.

Astfel, zonele în care municipalitatea a demarat proiecte pentru noi parcuri sau complexuri sportive şi de agrement, zone pietonale şi de timp liber sau chiar noi cartiere, se scumpesc. În consecinţă, chiar dacă timid, imobilele disponibile pe piaţă se apreciază de la o lună la alta. În luna iunie 2019, apartamentele din Cluj-Napoca s-au vândut, în medie, cu 1.565 €/mp, valoare apropiată de cele practicate luna trecută şi la început de an, dar cu 79 de € peste cea de anul trecut, potrivit experților în imobiliare de la compariimobiliare.ro.

Cartierele „clasice” – Plopilor, Andrei Mureşanu sau Gheorgheni – rămân în topul celor mai scumpe din oraş, însă surpriza lunii iunie este intrarea în top 5 a cartierului Între Lacuri, aflat în plină dezvoltare şi în proximitatea căruia se anunţă investiţii de proporţii: Parcul Est de 46,19 ha (proiect ce prevede inclusiv amenajarea malurilor pentru Lac 1, Lac 3, pârâul Becaș și legăturile aferente), un aquapark de 12 ha (cu un tobogan de 17 m înălţime şi un acvariu giagant), respectiv o bază sportivă. De asemenea, specialiștii atrag atenția asupra proximității faţă de mall sau univeristăţi.


În schimb, din topul celor mai accesibile zone lipseşte Baciu, localitate „satelit” care a sărit deja pragul de 1.000 €/mp (mai precis 1.035 €/mp). De cealaltă parte, Floreştiul se situează imediat sub linie, cu 890 €/mp. Zonele incluse în acest top nu îşi vor întări însă poziţiile până când nu vor fi finalizate proiectele care să resolve probleme de trafic, precum trenul metropolitan, centura metropolitană sau drumurile de legătură cu Autostrada Transilvania, sunt de părere experții în imobiliare.

Cele mai scumpe cartiere: Central (1.875 €/mp), Plopilor (1.822 €/mp), Andrei Mureșanu (1.719 €/mp), Gheorgheni (1.708 €/mp), Între Lacuri (1.640 €/mp)


Cele mai ieftine cartiere: Dezmir (681 €/mp), Făget (753 €/mp), Gilău (798 €/mp), Aeroport (871 €/mp), Apahida (878 €/mp)

Căutări după numărul de camere: 2 camere – 50%, 3 camere – 32%, 1 cameră – 9%, 4 camere – 8%


Cele mai căutate zone: Gheorgheni – 15%, Mănăştur – 13%, Mărăşti – 13%, Central – 7%, Zorilor – 6%, Bună Ziua – 6%, Grigorescu – 4%, Floreşti – 3%, Iris – 3%, Între Lacuri – 3%

1.589 de €/mp – prețul mediu al unui apartament în Cluj-Napoca, cel mai mare din țară, cu circa 40 de €/mp mai ridicat față de nivelul cel mai mare din trecut (aprilie 2008 – 1.551 €/mp).

Ultimele Stiri
abonare newsletter