Economie

Cluj-Napoca își va crește stocul de spații de birouri cu 25% în 2019

Concentrația mare de firme care au sedii aici face ca spațiile de birouri să aibă un grad de ocupare extrem de ridicat

Piețele regionale de spații de birouri continuă să cunoască, în mare parte, rezultate favorabile, susținute de migrația internă și de o încredere din ce în ce mai ridicată din partea companiilor, care pot găsi aici oameni pregătiți profesional, chiar și pentru operațiuni mai mari.

Orașele regionale care găzduiesc cele mai mari hub-uri de spații de birouri din afara Capitalei - Cluj, Timiș, Iași - au generat aproape 30.000 de locuri de munca în sectorul serviciilor in 2018, cu circa 25% mai mult decât în Bucuresti, arată o analiză Colliers.


Noile construcții, absorbite de cerere

Per ansamblu, în cele mai mari piețe de spații de birouri după București (Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov), stocul total de birouri a fost majorat cu aproape 90.000 de metri patrați în 2018, până la un total de peste 700.000 mp.

Timișoara a atras aproape două treimi din noile livrări, iar Cluj-Napoca majoritatea din cele rămase. În acest context, rata de spații de birouri vacante a urcat pe la două cifre în Timisoara (12%), de la valori foarte scăzute în anul precedent, însă ritmul de închiriere rămâne destul de puternic în oraș.


În același timp, Cluj-Napoca a reușit să absoarbă noile livrări destul de repede, iar Iași nu mai dispune practic de spații de birouri vacante în clădirile nou construite, ceea ce deschide calea unei creșteri puternice, arata analiștii.

2019, an activ pe piața spațiilor de birouri

Ca urmare, și 2019 rămâne un an activ pentru aceste piețe regionale, cu aproximativ 160.000 de metri pătrați programați a fi livrați (deși s-ar putea ca unele să fie amânate până în 2020, așa cum s-a întâmplat anul trecut). În concluzie, indicatorii economici, ai forței de muncă și stocul redus de spații de birouri față de București constituie motive importante pentru o potențială evoluție pozitivă pe termen lung a orașelor regionale din România.


IT-ul magnet de firme la Cluj

Percepția favorabilă în rândul investitorilor de care se bucură unele orașe regionale din România continuă. Cele mai dinamice dintre acestea - Cluj-Napoca, Timișoara și Iași au înregistrat mai multe locuri de muncă noi anul trecut chiar și decât Capitala, chiar dacă forța de muncă totală de care dispun acestea reprezintă doar două treimi din cea a Bucureștiului, potrivit companiei de consultanță imobiliară.  

Dintr-un număr de 10 locuri de muncă în IT create între 2008 și 2017, 5 au fost în Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov, în jur de 3 în București și restul în alte părți ale țării. Această statistică este doar un semn al convergenței rapide care are loc față de Capitală a orașelor regionale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter