Economie

ANALIZĂ. Euro a adormit la 4,64 lei

Prima săptămână din septembrie a fost una calmă pentru leu, care a evitat turbulențele cu care s-au confruntat majoritatea monedelor emergente, cele mai importante dintre acestea, precum rupia indiană sau pesoul argentinian, atingând minime istorice față de dolar.

sursa foto gazetanord-vest.ro sursa foto gazetanord-vest.ro

Cursul euro a fluctuat între 4,6321 lei, minimul ultimei luni, și 4,641 lei, medie atinsă la sfârșitul perioadei, când tranzacțiile s-au realizat într-un culoar mai larg, 4,631 – 4,643 lei, cu închiderea la 4,638 lei.

Media dolarului american a scăzut de la 4,0051 la 3,9815 lei, la finalul intervalului. Există însă un potențial mare de creștere, un semnal fiind dat de culoarul de fluctuație de vineri, 3,983 – 4,016 lei, cu închiderea la valoarea maximă.


Un potențial major de apreciere are și moneda elvețiană, care s-a întărit pe piețele internaționale de la 1,131 la 1,118 franci/euro, semn că investitorii se tem de o recrudescență a tensiunilor comerciale la nivel mondial, în special cele dintre SUA și China. Cursul acesteia a crescut de la 4,1091 la 4,1316 lei.

Ultimele injecții de lichiditate ale BNR în piața monetară, aceasta împrumutând, prin operațiuni de tip repo, băncile comerciale cu un total de peste 22 miliarde lei, a avut ca efect stoparea creșterii indicilor ROBOR, care și-au triplat valoarea în ultimele 12 luni.


Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a încheiat perioada la 3,12%,  cel mai mic nivel începând cu data 22 iunie, iar cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scăzut până la 3,37%, minim al ultimelor două luni.

Indicele la nouă luni stagna la sfârșitul perioadei la 3,45%, iar cel la 12 luni scădea la 3,50%, reducerile față de finalul perioadei precedente fiind minime.


Perechea euro/dolar a încheiat perioada la 1,1551 dolari, marcând astfel tendința de apreciere pe termen lung a monedei americane.

Mai multe analize realizate de băncile de investiții, menționează posibilitatea atingerii, până la sfârșitul anului, a valorii de 1,10 dolari, tendință care se bazează pe înăsprirea politicii monetare a Rezervei Federale americane.


Faptul că șomajul din SUA s-a menținut la 3,9% iar salariul orar mediu a crescut cu 2,9%, a întărit opinia că Fed va majora dobânda sa cheie cu un sfert de punct procentual la întrunirea conducerii ei din 25 septembrie pentru a opera o ultimă modificare pe plus la sfârșitul anului.

O analiză ING Bank anticipează însă o situație gravă pentru monedele emergente, care ar putea atinge noi minime față de dolar datorită politicii protecționiste agresive a Administației de la Casa Albă.


După o creștere la jumătatea perioadei la 7.400 dolari, indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg a încheiat perioada la 6.412,87 dolari.

Analiza cuprinde perioada 3 – 7 septembrie.

Radu Georgescu

Ultimele Stiri
abonare newsletter