Economie

România, ţara paradoxurilor. Creștere economică record, șomaj cronic de top în UE

Deși avem una din cele mai mari rate de creștere economică din UE, șomajul din România este și el de vârf.

România, ţara paradoxurilor. Creștere economică record, șomaj cronic de top în UE România, ţara paradoxurilor. Creștere economică record, șomaj cronic de top în UE

Potrivit statisticilor UE, citate de digi24.ro, în România în primul trimestru al anului 2016 au intrat în muncă 5,3% dintre șomerii înregistrați în evidențe în trimestrul precedent, respectiv ultimul din 2015. Procentajul este foarte mic față de UE, unde, în medie, 15,4% dintre șomeri și-au găsit de lucru. Cel mai bine plasate au fost Elveția, Danemarca și Turcia, țări unde ponderea celor care și-au găsit o slujbă a fost cuprinsă între 30% și 33%.

Dacă după trecerea ultimului trimestru din 2015 65% dintre șomerii europeni continuau să aibă acest statut, în România ponderea era de 80%. La acest capitol am fost ”depășiți” doar de Bulgaria Grecia și Slovacia. Pe lângă cei care au continuat să fie șomeri sau s-au angajat mai există categoria celor care au devenit inactivi. Ponderea acestora a fost în România de 14%, inferioară mediei UE de 18%.


Ponderea mică a celor care au reușit să se angajeze în primul trimestru al acestui an surpinde în condițiile în care creșterea economică a fost de 1,6% în doar un trimestru față de octombrie-decembrie 2015 și de 4,3% față de ianuarie-martie 2015. O posibilă explicație este aceea că creșterea are la bază doar evoluția pozitivă a consumului, alimentate de creșteri salariale și relaxări de taxe, însă nesusținută de o evoluție importante pozitivă a sectorului productiv.   

Ultimele Stiri
abonare newsletter