Economie

CJ inaugurează lucrări de 15 milioane de euro la Tetarom I, dar nu are bani pentru oprirea alunecărilor de teren

Noile clădiri din Parcul Industrial Tetarom I, construite din fonduri europene, sunt în pericol din cauza alunecările de teren. Consiliul Judeţean Cluj nu are bani pentru stabilizarea versanţilor, dar cu toate acestea noua investiţie este gata să fie inaugurată.

În cadrul Parcului Industrial Tetarom I, Consiliul Județean Cluj a demarat un proiect european în valoare de 69 de milioane de lei care prevede extinderea şi modernizarea infrastructurii acestui parc industrial. Astfel, în acest moment, peste 90% din obiectivele prevăzute a fi realizate în cadrul proiectului sunt construite (hala de depozitare, incubatorul de afaceri și sediul administrativ).

După finalizarea drumului de acces aferent, în câteva săptămâni, cele trei noi clădiri ar urma să fie ocupate de agenți economici.


Cu toate că în zonă există un pericol real legat de alunecările de teren, Consiliul Judeţean nu va aloca anul acesta niciun leu pentru stabilizarea versantului.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tişe, a propus o fazare a lucrărilor pentru a se putea face astfel față efortului financiar din bugetul județului. Așadar, într-o primă etapă, prevăzută a se finaliza la sfârșitul lunii august, vor fi realizate lucrări de descărcare a versantului de umpluturi și ghidarea apelor pluviale către exteriorul amplasamentului. În ceea ce privește cea de-a doua etapă, Universitatea Tehnică a primit ordin să execute o expertiză tehnică care să dea o soluție de stabilizare definitivă a versantului afectat de alunecări.


“În momentul de faţă peste 90% din obiectivele asumate sunt construite deja. Acolo este o problemă majoră cu apariţia alunecărilor de teren, am fazat lucrurile acolo pentru a face faţă resurselor financiare. În momentul de faţă, în urma unei expertize, se lucrează la diminuarea efectelor alunecărilor de teren. Hidroconstrucţia a eliberat deja terenul din dealul respectiv pentru a nu mai fi presiunea foarte mare, dealul venind înspre cele trei construcţii nou construite. Dacă soluţia va fi pilon după excavare, acolo, Consiliul Judeţean, anul viitor, va începe aceste lucrări pentru a stabiliza versantul. Anul acesta nu sunt bani în buget pentru stabilizarea versantului. În schimb, există resursele pentru prima etapă, respectiv excavare şi drenare a apelor pluviale. Dacă acolo există o problemă legată de proiectare sau execuţie şi se impun măsuri, o să le iau. E treaba altor instituţii dacă acolo sunt probleme de altă natură. Nu mă ocup aici de anchete, ci strict de administraţie publică", a precizat Tişe.

Lucrările de modernizare şi extindere cu 16,8 hectare a Parcului Industrial Tetarom I sunt  realizate de Asocierea formată din S.C ACI SA Cluj, S.C Nord Conforest SA şi S.C Electromontaj SA, valoarea contractului fiind de 42.131.559 lei fără TVA din care finanţarea nerambursabilă asigurată prin Fondul European de Dezvoltare Regional este de 50%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter