Economie

Forfetarul va învia! Firmele mici și persoanele fizice autorizate, victimele noului Cod Fiscal

Guvernul reînvie forfetarul lui Boc prin obligarea firmelor mici care nu au niciun salariat să plătească o taxă trimestrială fixă. Această povară va duce la desființarea multor microîntreprinderi.

Noul Cod Fiscal, aflat în dezbatere publică și care ar urma să intre în vigoare de anul viitor, va aduce o mare “bucurie” firmelor mici care nu au niciun angajat. Practic, dacă noul Cod Fiscal va fi adoptat în forma actual, firmele mici vor fi obligate fie să facă angajări, fie să se închidă, fie să plătească un nou bir către stat. Din 2015, firmele mici care nu au niciun angajat ar urma să achite către stat o taxă suplimentară. Astfel, pe lângă impozitul de 3% din venit, patronii acestor firme vor plăti și o sumă fixă, de 1.530 de lei pe trimestru.

Introducerea acestei taxe trimestriale va avea doar efecte negative asupra afacerilor micilor firme. Potrivit digi24.ro, Consiliul Naţional pentru IMM-uri atrage atenţia că în urma acestei măsuri, din totalul de 278.000 de microîntreprinderi fără angajaţi din România, peste jumătate se vor închide.


În plus, Consiliul Legislativ al Parlamentului a atras deja atenţia că această taxă ar putea fi considerată discriminatorie.

Sunt taxate și persoanele fizice autorizate

Nu doar patronii de firme mici vor fi împovărați de Guvern, ci și persoanele fizice autorizate (PFA). Astfel, potrivit noului Cod Fiscal cei care sunt şi angajaţi şi PFA, vor fi obligaţi să plătească pentru fondul de pensii un procent de 10,5% din veniturile obţinute în afara salariului. În momentul de față, persoanele fizice autorizate nu trebuie să plătească contribuția la pensii, ci doar contribuţia pentru sănătate, de 5,5%, şi impozitul pe venit, de 16%.


Conform digi24.ro, specialiştii IT sunt principalii vizaţi de noua contribuţie la pensii. Cei mai mulţi dintre ei sunt înregistraţi ca persoane fizice autorizate şi obţin venituri substanţiale din proiectele independente sau din colaborări cu marile firme. Asta, în timp ce salariile înregistrate în cărţile lor de muncă pot fi de nivel mediu. „Este o împovărare extra faţă de ce era până acum şi nu văd utilitatea acestei contribuţii suplimentare, din moment ce deja angajatorul plăteşte deja contribuţia pentru angajat către sistemul de pensii”, a declarat Andra Haraga, specialist în IT. 

La nivel național, în domeniul IT sunt înregistrate 14.000 de persoane fizice autorizate care acoperă 30% din totalul forţei de muncă din IT, potrivit Institutului Naţional de Statistică.


Contribuţiile la sănătate şi la pensie sunt plafonate la nivelul celor datorate pentru un venit de cinci salarii medii pe economie. Asta înseamnă că persoanele fizice autorizate vor plăti o contribuţie maximă la pensie de aproape 16.000 de lei pe an.

Ultimele Stiri
abonare newsletter