Economie

Guvernul a aprobat eliminarea a 92 de taxe

Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi mai multe acte normative prin care sunt eliminate sau comasate 92 de taxe şi tarife nefiscale.

În reuniunea Executivului de marţi a fost aprobată ordonanţa de urgenţă pentru modificarea unor acte normative privind taxele şi tarifele nefiscale prin care se realizează „o reducere de 12 taxe şi tarife, din care cinci prin eliminare şi şapte prin comasare”, informează Biroul de presă al Executivului.

„Actul normativ va contribui la reducerea birocraţiei şi a poverii fiscale, precum şi la simplificarea accesului la serviciile publice”, precizează sursa citată.


Guvernul a adoptat, totodată, o hotărâre pentru modificarea unor acte normative privind taxe şi tarife percepute pentru unele prestări de servicii, prin care se realizează „o reducere de 15 taxe/tarife, dintre care cinci prin eliminare şi 10 prin comasare”.

„Acestea sunt taxe pentru care, în 2013, au fost realizate încasări sub 100.000 lei pentru o taxă", potrivit aceleiaşi surse.
De asemenea, într-o informare prezentată în şedinţa de Guvern de către Ministerul Finanţelor Publice se arată că sunt vizate 27 de taxe şi tarife reglementate prin ordonanţa şi hotărârea amintite anterior, alte 65 urmând a fi eliminate sau comasate prin ordine ale miniştrilor sau decizii ale preşedinţilor de instituţii care gestionează aceste tarife.


Ministerul Finanţelor a prezentat recent o serie de exemple de taxe şi tarife cu caracter nefiscal care urmează să fie anulate şi de care vor beneficia persoane fizice, agenţi economici, instituţii publice:

1) Ministerul Afacerilor Interne


- Tariful pentru eliberarea unui paşaport electronic, simplu, temporar sau al altui document de trecere a frontierei, al cărui nivel este 22 lei

2) Ministerul Justiţiei


Oficiul Naţional al Registrului Comerţului
- Tarif asistenţă îndrumare înfiinţare firmă – 19,8 lei pe oră
- Tarif pentru cerere eliberare date statistice (fişă sintetică a investiţiei străine pentru o ţară şi o perioadă definită; statistică în funcţie de un criteriu) – 20 lei/ fişă sintetică/statistică unicriterială
- Tarif pentru cerere eliberare informaţii pentru serii de firme grupate pe mai mult de 5 criterii - 11 lei /firmă

3) Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală


- Tarif pentru consultanţă şi prestări de servicii acordate la cerere (consultanţă privind legislaţia în domeniul serviciilor comunitare de utilităţi publice) - 73 lei/ora

4) Consiliul Concurenţei

- Tarif privind accesul la documentaţie (documentaţie care vizează investigaţii privind practicile anticoncurenţiale) – 150 lei /solicitare

5) Ministerul pentru Societatea Informaţională

- Tariful de utilizare a procedurii electronice – 46 lei/an/utilizator

6) Ministerul Sănătăţii

- Taxa pentru emitere aviz privind activităţi în domeniul dispozitivelor medicale şi medicamentelor – 300 lei/aviz

Ultimele Stiri
abonare newsletter