Economie

România are cele mai mari PIERDERI din UE la TVA necolectat: 10 MILIARDE €

VEZI ce se putea face în Cluj cu (măcar) 250 de milioane de euro din cele peste 10 miliarde “lipsă”

România are cele mai mari pierderi la din UE la TVA necolectat România are cele mai mari pierderi la din UE la TVA necolectat

România a pierdut 10,3 miliarde de euro în 2011 din TVA necolectată, reprezentând diferenţa dintre veniturile teoretice şi cele înregistrate de stat, şi ocupă prima poziţie în rândul statelor UE după ponderea acestor sume în PIB, potrivit unui document al Comisiei Europene obţinut de Le Monde.

În ipoteza în care potențialele venituri ar fi fost împărțite în mod egal între județele țării, Clujul ar fi trebuit să beneficieze de 250 de milioane de euro. Pentru a face mai ușoară evaluarea amplorii pierderii Monitorul de Cluj a întocmit o listă cu investițiile din oraș care ar fi putut fi realizate cu acești bani.


Suma, de ajuns pentru “a lichida” două obiective importante

Centrul Cultural Transilvania este o investiție evaluată la aproximativ 75 de milioane de euro. Cu toate că realizarea ansamblului va fi de două ori mai costisitoare decât Cluj Arena şi depăşeşte ca preţ modernizarea liniei de tramvai pe întreg tronsonul dintre Mănăştur şi Bulevardul Muncii, suma necesară pentru construcție s-ar încadra fără probleme în banii “distribuiți” județeului, care ar fi putut să fie obținuți din încasările de TVA.

Lucrările urmează a fi realizate în etape şi vor fi finanţate atât din fonduri publice, cât şi private, în baza unui parteneriat pe care Primăria speră să îl încheie cu un investitor interesat.


Ansamblul Centrului Cultural Transilvania va cuprinde, pe lângă clădirea principală, unde va fi şi sediul Filarmonicii, un parking subteran şi un hotel amplasat la stradă.

Bani ar fi rămas și pentru investiţia pentru realizarea unui spital regional, cu o capacitate de 600 de paturi, estimată, iniţial, la peste 130 de milione de euro. Deși reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat în nenumărate rânduri că Spitalul Regional de Urgenţă Cluj este o prioritate, nu se ştie nici când nici cu ce finanţare va fi construit.


Vă reamintim că amenajarea Spitalului Regional de Urgenţă din Cluj e pusă în stand by de mai mulţi ani. După ce s-au vehiculat locaţii ca Apahida sau Câmpeneşti, proiectul a fost direcţionat spre Floreşti. Reprezentanţii Consiliului Judeţean au anunţat în toamna anului trecut că au fost notificaţi de Ministerul Apărării că depozitul de muniţie a fost mutat de pe amplasamentul din Floreşti, astfel că după ce preluase 6 hectare de teren avea posibilitatea să preia şi cele 8 hectare care erau blocate de depozitul armatei.

Cine mai e în topul pierderilor

Alături de România, în topul pierderilor se află și Grecia şi Letonia, dacă facem raportarea sumelor neîncasate din TVA la PIB. Grecia a pierdut 9,8 miliarde de euro în 2011, iar Letonia 1 miliard de euro. În cazul României, veniturile neîncasate se situează la 7,86% din PIB de 131,3 miliarde de euro aferent anului 2011, în timp ce în Grecia reprezintă 4,7% din PIB de 208,5 miliarde de euro.


La nivelul UE, sumele neîncasate totalizează circa 193 de miliarde de euro, reprezentând 1,5% din PIB de 12.669 miliarde de euro al Uniunii în anul 2011. Cele mai mari pierderi, în funcţie de valoare, sunt înregistrate de marile economii ale UE. Italia are pierderi de 36,1 miliarde de euro (2,3 % din PIB), Franţa de 32,2 miliarde de euro (1,6%), Germania de 27 miliarde de euro (1%), Marea Britanie de 19,5 miliarde de euro (1,1%) şi Spania de 15,2 miliarde de euro (1,45%).

În Polonia, guvernul nu a reuşit să colecteze TVA de 5,4 miliarde de euro (1,45% din PIB), în timp ce în Cehia suma neîncasată se ridică la 4,2 miliarde de euro (2,7% din PIB), în Ungaria la 3,7 miliarde de euro (3,7% din PIB), iar în Bulgaria la 600 milioane de euro (1,56% din PIB), arată datele obţinute de Le Monde.


Ţările cu cele mai reduse sume necolectate la buget sunt Bulgaria şi Luxembourg, ambele câte 600 de milioane de euro, respectiv Estonia şi Slovenia, cu câte 300 de milioane de euro.

Cifrele au creat vâlvă în toată Europa

Valoarea foarte mare a sumelor neîncasate prezentate în raport a determinat mai multe state să conteste rezultatele şi metodologia folosită la efectuarea studiului, scrie Le Monde. "Treaba nu a fost făcută serios. Comisia renunţă la serviciile celor care au realizat studiul, care în opinia noastră nu au făcut o treabă bună, dar susţine concluziile", a afirmat un oficial francez.

Pierderile bugetare rezultate din neîncasarea TVA sunt cauzate în Franţa, la fel ca în restul Europei, de fraude, efectele crizei, precum şi de politicile companiilor de optimizare a taxelor plătite. Documentul obţinut de Le Monde ar urma să fie publicat de Comisie până la sfârşitul săptămânii, după o amânare de două luni, determinată de rezervele unor ţări, între care Franţa, Italia şi Germania, surprinse de nivelul ridicat al presupuselor pierderi din necolectarea TVA.

Comisarul european pentru Impozitare, Algirdas Semeta, se va folosi de studiu pentru a combate fenomenul, considerat inacceptabil de Bruxelles, potrivit publicaţei franceze. În opinia Comisiei, rezultatul analizei ar trebui să încurajeze mai multe state să lupte împotriva fraudei şi să simplifice taxarea consumului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter