Economie

Miliardarul George Soros, acuzat că este în spatele protestelor față de proiectul Roșia Montană

Miliardarul George Soros și-a creat în România, prin diverse ONG-uri, o adevărată armată care se opune proiectului Roșia Montană. Iar Soros este cel care susține financiar organizațiile "ecologiste" ale societăţii civile, finanţarea fiind una consistentă, de sute de mii de dolari, potrivit unor rapoarte prezentate pe blogul jurnalistului Marius Ghilezan, mariusghilezan.ro.

O aparte din bani ar fi venit prin “Trust for Civil Society in Central and East Europe”, o casă de binefacere a lui Soros (VEZI galeria foto cu extrase de pe site-ul fundației).

Soros ar putea încerca să saboteze proiectul canadienilor pentru a-l prelua, cu ajutorul unei firme maghiare.


George Soros a investit destul de mult în ultimii ani în domeniul minier. Începând cu martie 2011, acesta şi-a schimbat planurile de afaceri, vânzând acţiunile pe care le avea în cadrul unei firme care produce echipament pentru industria minieră. Totodată, Soros a vândut şi acţiunile pe care le avea în Newmont Mining Corp, companie care deţine 20% din Gabriel Resources, firma înregistrată în Canada care vrea să dezvolte proiectul minier de la Roşia Montană. Peste trei luni însă, în iunie 2011, acesta răscumpără acțiuni de la aceleași companii, şi, în plus, la alte 20 de companii cu profil minier, potrivit B1 TV.

Pare, aşadar, contradictoriu ca un om de afaceri ca Soros, care se implică în proiecte miniere, să militeze împotriva Roşia Montană, acuzând  nereguli privind siguranța mediului înconjurător.


Miliardarul maghiar a avut o participare intensă şi în statele din Estul Europei. În Polonia, acesta susţinut mişcarea disidentă, în Iugoslavia a finanţat opoziţia anti-Miloşevici, în timp ce în Ungaria a fondat Institutul pentru o Societate Deschisă.

Banii lui Soros au ajuns și la Cluj

Mindbomb, realizatoarea posterelor care alertau ardelenii cum că ar trăi pe un „teren minat” are finanţări maghiare.


Afişele sunt tipărite pe banii Fundaţiei pentru Parteneriat –  finanţată de capitalul maghiar mutat strategic în Transilvania (Apemin Tuşnad, Mol România) și diverse fonduri străine. Printre finanțatori e și CEE Trust, unde e şi Soros grant-maker.

Unul dintre liderii Mindbomb este jurnalistul clujean Mihai Goțiu care și-a asumat public rolul în „invazia” afișelelor, iar in Iunie 2012 a condus campania electorală a lui Eckstein-Kovács, cunoscut opozant al proiectului Roșia Montană.

Ultimele Stiri
abonare newsletter