Economie

Compania elveţiană Sika va deschide o fabrică la Cluj

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/28/sika romania.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Producătorul de materiale chimice pentru construcţii Sika România va deschide în septembrie o fabrică de mortare uscate în judeţul Cluj, aceasta fiind a doua unitate de producţie a companiei elveţiene pe piaţa locală, după cea de aditivi din Braşov, inaugurată în 2008.

"Fabrica de mortare uscate va deveni operaţională începând cu luna septembrie a acestui an, cu un personal format din 10 angajaţi. Vom produce aici aceeaşi gamă pe care, până în acest moment, o importăm de la alte subsidiare din regiune- atât mortare speciale (mortare de subturnare, mortare de reparaţie, mortare de impermeabilizare, mortare de presărare), cât şi mortare folosite ca adezivi" , a declarat, într-un comunicat, Ileana Nicolae, directorul general al Sika România.


La începutul acestui an, Sika România a achiziţionat o hală de 2.000 de metri pătraţi, amplasată pe un teren cu o suprafaţă de 20.000 de metri pătraţi, dar şi echipamente constând în două linii automatizate de producţie de la compania Deutek. Toate acestea au făcut parte dintr-o unitate de producţie a companiei care nu mai era operaţională la data achiziţiei.
"Am luat decizia unei investiţii brownfield deoarece am găsit această fabrică ce corespunde cerinţelor noastre. În plus, o investiţie greenfield ar fi fost operaţională după aproximativ 2 ani", a adăugat Nicolae.

Investiţia în noua unitate de producţie a fost susţinută din fonduri proprii şi va fi amortizată în următorii doi ani. În ceea ce priveşte locaţia, aceasta are avantajul poziţionării logistice favorabile şi a materiilor prime de bună calitate aflate în vecinătate.


Noua fabrică va avea o capacitate de producţie de aproximativ 50.000 de tone anual, iar mortarele uscate produse se vor adresa pieţei locale, dar vor ajunge şi la export pe pieţe învecinate, precum Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Ucraina şi Ungaria.

Gama de mortare uscate ce va fi produsă pe piaţa locală se adresează atât pieţei de retail, cât şi pieţelor specializate în construcţii.


"Pe piaţa de mortare speciale -unde suntem deja lideri- estimăm o creştere substanţială a cotei de piaţă, în următorii trei ani. În ceea ce priveşte mortarele folosite ca adezivi, am luat decizia de a le produce local deoarece ne dorim să oferim clienţilor noştri soluţii complete, care să includă şi aceste produse", a spus reprezentantul Sika.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter