Economie

Afacerile din comerţul cu autovehicule au crescut cu 20,5%, în 2023

Volumul cifrei de afaceri din comerţul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor a înregistrat un avans anul trecut.

Afacerile din comerţul cu autovehicule au crescut cu 20,5%, în 2023  Foto: arhivă monitorulcj.ro Afacerile din comerţul cu autovehicule au crescut cu 20,5%, în 2023 Foto: arhivă monitorulcj.ro

 

 


Avansul a fost influenţat de creşterea cifrei de afaceri la comerţul cu autovehicule (+20,5%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+0,9%), potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS), scrie Agerpres.

În anul 2023 comparativ cu anul precedent, scăderi au înregistrat comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor (-6,4%) şi activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-1%).


Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în anul 2023, a înregistrat o cifră de afaceri cu 5,9% mai mare comparativ cu anul 2022, influenţată de creşterea cifrei de afaceri la activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+32,4%) şi activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+10,2%). Scăderi s-au înregistrat la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-5,2%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-4,3%) şi la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-3,3%).

 


În ultima lună a anului trecut, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat o scădere cu 8,1%, comparativ cu luna precedentă.

Potrivit INS, evoluţia afacerilor din acest sector a fost influenţată de scăderile înregistrate la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-20,8%), comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-18%) şi la comerţul cu autovehicule (-3,4%). Activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor au înregistrat o creştere cu 0,6%.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

 

CITEȘTE ȘI:

Cât de eficiente sunt mașinile electrice. Răspunde proprietarul a 42 de vehicule. „A fost cea mai bună decizie”

Clujul conduce clasamentul județelor după numărul de mașini electrice înmatriculate. Topul înmatriculărilor pe județe.

Ultimele Stiri
abonare newsletter