Economie

Boloș recunoaște că desființarea Pilonului II de pensii a fost discutată în coaliție. Ciolacu și Ciucă au negat vehement că s-ar fi luat în calcul

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș a arătat că ideea desființării Pilonului II de pensii a fost discutată în urmă cu o lună în coaliție. Anterior, prim-ministrul Marcel Ciolacu și liderul PNL Nicolae Ciucă negaseră că acest scenariu ar fi fost luat în calcul de coaliție.

Boloș recunoaște că desființarea Pilonului II de pensii a fost dicutată în coaliție. FOTO: Facebook/ Marcel Boloș Boloș recunoaște că desființarea Pilonului II de pensii a fost dicutată în coaliție. FOTO: Facebook/ Marcel Boloș

 

 


Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a spus că desființarea Pilonului II de pensii, idee care a provocat ieri scandal în coaliție, ar fi o „soră cu nebunia”, la Antena3. Marcel Boloș a recunoscut însă că acest scenariu a fost discutat în urmă cu o lună în coaliție, dar a fost respins. Anterior, atât premierul Marcel Ciolace, cât și fostul prim-ministru liberal Nicolae Ciucă au negat că o asemenea dezbatere ar fi avut loc în coaliția de guvernare.

 


Întrebat când a aflat despre introducerea acestui amendament, Boloș a răspuns: „Astăzi (marți - n.red.) am aflat şi având în vedere atribuțiile pe care le are un secretar de stat, nu ştiu cum au ajuns să facă amendament. Nu cred, fiind un text care a ajuns în forma se pare cerută pentru amendamente, nu cred în această formă, este soră cu nebunia şi acele active nete care sunt ale oamenilor acolo rămân”, a spus Boloș.

Întrebat de la cine ar fi putut veni ideea naționalizării Pilonului II, Boloş a spus: „Nu face parte din structurile politice. Prefer ca acest subiect să nu-l aprofundez, pentru interesele ţării noastre. Pentru binele şi interesul României nu ar mai trebui să aprofundăm acest subiect. Instituțiile financiare se uită la noi. În calitate de ministrul al Finanţelor am spus că nu. (…) Acest amendament nu a urmat calea oficială, deci practic el nu a ajuns să fie discutat în comisii. Eu nu ştiu să fi ajuns în comisii”, a adăugat Boloș.


În Pilonul II sunt 107 miliarde de lei, contribuția a 8,2 milioane de români. Contribuția ar urma să crească de la 3,75% la 4,75% din CAS. Valoare medie în conturile beneficiarilor este de 13.000 de lei, iar contribuția medie lunară, de 250 de lei.  

Amendament „strecurat” în proiectul de lege privind măsurile fiscale

Deputatul liberal Florin Roman a afirmat, marţi, că un amendament la proiectul de lege privind măsurile fiscale pentru care Guvernul urmează să-şi angajeze răspunderea în Parlament, propus de secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Daniela Pescaru, care presupunea o „naţionalizare mascată a Pilonului II de pensii”, s-a strecurat în lista modificărilor care urmau să fie susţinute de PNL şi PSD, liberalii cerând retragerea acestuia.


Roman a spus că liberalii i-au solicitat preşedintelui partidului, Nicolae Ciucă, să intervină în coaliţie pentru retragerea amendamentului şi, totodată, PNL a depus un amendament care prevede că, de la data intrării în vigoare a actului normativ şi până la 31 decembrie 2028, nu se vor opera modificări asupra Legii 411/2004 privind fondurile de pensie administrate privat decât cu privire la majorarea contribuţiei individuale.

Amendamentul la proiectul de lege privind măsurile fiscale referitor la Pilonul II de pensii nu există pentru Partidul Naţional Liberal, a declarat marţi liderul formaţiunii, senatorul Nicolae Ciucă: „Nici nu vreau să luăm în calcul acest subiect”.


Întrebat dacă s-a discutat în coaliţie acest amendament, liderul PNL a susţinut că nu-şi aduce aminte de o astfel de discuţie.

„Eu nu-mi aduc aminte să fi discutat, iar acest subiect pentru Partidul Naţional Liberal a fost închis, dacă vă aduceţi aminte, de când a fost prima dată adus în spaţiul public. În momentul de faţă nici nu se pune problema unei astfel de abordări. Deci este un subiect care nu există. Deci pentru mine, pentru Partidul Naţional Liberal nu există un astfel de subiect”, a transmis Ciucă.

Premierul nega că s-ar fi discutat modificarea Pilonului II de pensii

Premierul Marcel Ciolacu a precizat, la rândul său, marţi, înainte de şedinţa de Guvern, că în cadrul coaliţiei de guvernare nu s-a discutat vreun amendament care să vizeze modificarea Pilonului II de pensii.

În acest sens, şeful Executivului a subliniat că nu a discutat nici cu preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, şi nici cu actualul ministru al Finanţelor, Marcel Boloş, amendarea prin proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare a Pilonului II de pensii.

Precizarea a venit la solicitarea presei acreditate la Guvern, care l-a întrebat despre un amendament la proiectul de lege privind măsurile fiscale pentru care Guvernul urmează să-şi angajeze răspunderea în Parlament, referitor la eliminarea obligativităţii contribuţiei la Pilonul II de pensii.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Scandalos! Ciolacu „fură” pensiile private (Pilonul II) ca să salveze pensiile speciale!

Ultimele Stiri
abonare newsletter