Politică

Scandalos! Ciolacu „fură” pensiile private (Pilonul II) ca să salveze pensiile speciale!

Parlamentarii PSD propun ca aderarea la un fond de pensii privat să nu mai fie obligatorie.

Bătrână care se deplasează cu ajutorul unui cadru. Foto: Pixabay Bătrână care se deplasează cu ajutorul unui cadru. Foto: Pixabay

 

 


Guvernul își va asuma răspunderea, să se elimine obligativitatea aderării la Pilonul 2 de pensii, conform surselor guvernamentale.

 


Coaliția vrea să adauge, printre modificările fiscale, un amendamend care ar duce la naționalizarea Pilonului II de pensii. Prin acest mod, statul ar putea să aibă acces la banii pe care i-au acumulat românii la Pilonul II.

În cazul în care acest amendament ar fi aprobat, românii care nu fac o cerere scrisă că vor să continue cotizarea la Pilonul II, vor cotiza, automat, către Pilonul I (fonduri care sunt „pe mâna statului”).


Conform surselor, PNL s-a opus acestui amendament.

CITEȘTE ȘI: Experții FMI au ajuns în România și s-au îngrozit. „V-ați întins mai mult decât vă ajunge plapuma, cheltuiți fără să puneți nimic în loc și sacul a ajuns la fund”

Câştigul financiar obţinut de români din Pilonul II de pensii private obligatorii este mai mult decât dublu faţă de actualizarea contribuţiilor brute doar cu rata inflaţiei, pe întreaga perioadă de aproape 15 ani de funcţionare a acestui sistem, potrivit calculelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).


Randamentul Pilonului II a depăşit atât depozitele bancare în lei, cât şi acumularea de euro, făcând din pensiile private cea mai eficientă formă de economisire pe termen lung dintre toate cele accesibile populaţiei, în pofida numeroaselor crize economice şi fluctuaţiilor de pe pieţele financiare din ultimii 15 ani.

Mai mulți parlamentari PSD propun, printr-o serie de amendamente la proiectul de lege privind măsurile fiscale și de reducere a cheltuielilor bugetare pe care Guvernul își va asuma răspunderea, să se elimine obligativitatea aderării la Pilonul 2 de pensii, iar participanții actuali să ceară în scris că vor să rămână în sistem, astfel vor rămâne asigurate în sistemul public, și ca băncile să plătească o taxă de 2% din cifra de afaceri, în 2024 și 2025.


Amendamentele făcute de parlamentari PSD sunt trimise în analiză la Guvern, a declarat pentru G4Media Lucian Romașcanu, liderul grupului senatorilor PSD.

Social-democrații le-ar fi propus și liberalilor să susțină aceste măsuri, iar surse liberale afirmă că mai mulți liberali s-au opus.

Pilonul II de pensii, afectat de măsurile fiscale

Potrivit estimărilor, efectul asupra sistemului de pensii se va ridica la aproximativ 1 miliard de euro. Acești bani nu vor mai ajunge în fondurile de pensii administrate privat, adică Pilonul II.

Concret, pachetul fiscal prevede eliminarea contribuției către Pilonul II de pensii pentru lucrătorii din patru sectoare cheie ale economiei: IT, construcții, agricultură și industria alimentară. 

Această măsură afectează aproximativ 700.000 de angajați din sectorul construcțiilor și industria alimentară. La aceștia s-au adăugat aproximativ 200.000 de lucrători din industria IT care nu vor mai contribui la Pilonul II. 

Această decizie a stârnit critici din partea specialiștilor în pensii. Ei consideră că este regretabil faptul că se sacrifică siguranța financiară la bătrânețe în favoarea beneficiilor pe termen scurt. De asemenea, se consideră că această măsură reprezintă o formă de discriminare negativă față de aceste categorii profesionale.

Aderarea la Pilonul 2 să nu mai fie obligatorie

Parlamentarii PSD propun ca aderarea la un fond de pensii privat să nu mai fie obligatorie: „Se impune adoptarea de măsuri pentru modificarea Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, în sensul eliminării obligativității de aderare la un fond de pensii”.

Aceștia propun ca o persoană să devină participant la un fond de pensii dacă semnează din proprie inițiativă un act de aderare individual.

Totodată, ei propun ca persoanele care au aderat deja până la data de 1 ianuarie 2024 să opteze individual, în scris, pentru a rămâne participant la fondul de pensii unde figurează în evidențe până cel târziu la data de 31 martie 2024.

Persoanele care nu își exprimă opțiunea de aderare la fondul de pensii unde se află în evidențe rămân asigurate în sistemul public de pensii.

Valoarea activului personal existent în contul participanților care nu și-au exprimat opțiunea de a rămâne în fond de pensii unde figurează în evidență, până cel târziu la data de 31 martie 2024, rămâne în administrarea fondului de pensii.

Pentru persoanele fizice care au obligația asigurării în sistelul public de pensii începând cu data de 1 ianuarie 2021, contribuția de asigurări sociale reținută se valorifică integral la sistemul public de pensii, până la exercitarea opțiunii privind aderarea la un fond de pensii.

Parlamentarii argumentează prin faptul că în martie au existat tendințe de scădere a ratei de rentabilitate a fondurilor de pensii. Cu toate acestea, parlamentarii nu explică faptul că fondurile de pensii funcționează prin acumulare de fonduri și investiții pe termen lung și, deși sunt supuse volatilității pe termen scurt, ele aduc randamente pe termen lung. În plus, parlamentarii spun că „la Pilonul I de pensii toate plățile de contribuții efectuate de către beneficiari sunt garantate de stat”. Cu toate acestea, ei nu menționează că, la Pilonul 2, Fondurile de pensii private garantează faptul că participantul va încasa cel puțin valoarea contribuțiilor plătite în momentul în care va ieși la pensie.

Băncile să plătească o taxă de 2% pe cifra de afaceri, în 2024 și 2025

Guvernul a propus ca băncile să plătească și ele o taxă de 1% pe cifra de afaceri, până în 2026, inclusiv, dar parlamentarii PSD propun ca pentru bănci taxa să fie de 2% în 2024 și 2025.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Boc, despre pensiile speciale: „În ce țară din lume te mai pensionezi la 45 de ani? Asta distruge orice urmă de bun simț”

Peste 10.300 de pensii speciale, raportate luna trecută în România. Numărul beneficiarilor crește alarmant

Legea pensiilor speciale, declarată parțial neconstituțională și retrimisă în Parlament! CCR apără pensiile magistraților

Ultimele Stiri
abonare newsletter