Economie

Aeroportul Internațional Cluj a recuperat rapid traficul dinainte de pandemie. Pasagerul 1.000.000, sărbătorit mai devreme față de 2019!

Aeroportul Internațional Cluj recuperează rapid traficul dinainte de pandemie și anunță atingerea pragului de 1 milion de pasageri, miercuri, 17 mai. În 2019, pasagerul 1 milion a fost sărbătorit pe 23 mai.

Sărbătorirea pasagerului 1 milion în 2022. Foto arhivă. Sursă Facebook Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj Sărbătorirea pasagerului 1 milion în 2022. Foto arhivă. Sursă Facebook Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj

 

Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj sărbătorește pasagerul cu numărul 1.000.000 în anul 2023.


Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj și Consiliul Județean Cluj, împreună cu operatorul aerian Lufthansa, vor organiza, miercuri, 17 mai, un eveniment aniversar și anume sărbătorirea pasagerului cu numărul 1.000.000 în anul 2023.

„Anul acesta pasagerul cu numărul 1 milion va fi înregistrat pe zborul Munchen – Cluj al companiei aeriene Lufthansa, iar atingerea acestui prag semnificativ din punct de vedere al traficului de pasageri reprezintă un reper deosebit de important pentru aeroport, fiind un eveniment-simbol, devenit deja o tradiţie”, transmite conducerea aeroportului clujean.


Înainte de pandemie, în 2019, Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj a sărbătorit pasagerul cu numărul 1.000.000 pe 23 mai, cu o zi mai devreme comparativ cu 2018, ca urmare a unui trend pozitiv de creştere a traficului aerian.

Aeroportul Internațional Cluj a reușit, de la an la an, să aniverseze mai repede un milion de pasageri. 2010 a fost anul în care Aeroportul Cluj a avut pentru prima dată un milion de pasageri, iar în 2017 a fost sărbătorit, în premieră, pasagerul 2 milioane în luna septembrie.


În plină pandemie, Aeroportul Internațional Cluj a continuat să-și mențină traficul, sărbătorind pe 21 septembrie 2021 pasagerul 1 milion, iar în iunie pasagerul 1 milion pe anul 2022. 

De fiecare dată, pasagerii norocoși au fost așteptați cu tort la aeroport și au primit cadouri bilete de avion, flori și alte bunuri.


3 milioane de pasageri în 2023

Conducerea Aeroportului Internațional Cluj se așteaptă în 2023 la un trafic de 3 milioane de pasageri. 

 „Anul acesta ne așteptăm să avem 3,1 milioane de pasageri. Nu avem o rețea de autostrăzi și de aceea ne bazăm pe traficul aerian. Aeroporturile regionale, inclusiv cel de la Cluj, au profitat cel mai mult de Covid, deoarece și-au revenit mai bine și mai rapid post pandemie față de aeroporturile mari. Aeroportul Internațional Cluj se așteaptă la un trafic de 7 milioane de pasageri până în 2040. Proiectul nostru e extinderea pistei care va crea noi posibilități la aeroport”, declara David Ciceo la Conferinţa internaţională Aviation-Event 2023 CLJ din luna martie.


Investiții în infrastructura aeroportuară

Terminalul de la Aeroportul Internațional Cluj se va extinde în urma unei investiții de 74 milioane de euro.

Este vorba despre extinderea terminalului plecări cu aproximativ 7.200 de metri pătrați și a platformei de staționare aeronave cu aproape 9.000 de metri pătrați, ceea ce va duce la creșterea capacității de procesare și a gradului de confort al pasagerilor.

Odată cu finalizarea lucrărilor, va fi optimizată gestionarea fluxului de pasageri în intervalele de timp aglomerate, în special la orele de vârf, cu desfășurarea în condiții corespunzătoare a activității aeroportuare.

„Este foarte important să pregătim creșterea de trafic ce va veni. Prin această extindere noi vom dubla suprafețele de grupare la interne și externe (…)  Până facem un nou terminal această extindere este foarte importantă”, a declarat David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj.

Noua investiție constă în extinderea, pe latura nordică, a actualului Terminal de Pasageri Plecări, atât la parterul clădirii, cât și la etajul acesteia, inclusiv prin suplimentarea numărului porților de îmbarcare destinate zborurilor interne și externe. Vor fi, astfel, amenajate trei noi porți de îmbarcare, din care una destinată traficului intern și două pentru cel extern. La finalul lucrărilor de construire, Aeroportul clujean va deține nu mai puțin de patru porți de îmbarcare destinate zborurilor interne și opt porți de îmbarcare pentru plecări internaționale.

Potrivit Directorului General al Aeroportului „Avram Iancu” Cluj, această extindere a terminalului va fi una temporară, deoarece ei speră că în anul 2025 vor începe construcția unui nou terminal de pasageri.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Pasagerul 1.000.000 „a aterizat” pe Aeroportul Cluj. Este un tânăr antreprenor în tehnologie din Israel

Pasagerul 1 milion de pe Aeroportul Cluj, aniversat pentru al doilea an consecutiv în mai

Pasagerul 1.000.000 va "ateriza" mai repede anul acesta pe Aeroportul Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter