Economie

Încep înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice. Românii pot obține până la 20.000 de lei pentru a produce energie verde

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 ar urma să înceapă vineri, 28 aprilie. Anul acesta, bugetul pentru programul Casa Verde a fost majorat la 3 miliarde de lei, potrivit Administraţiei Fondului de Mediu (AFM).

Încep înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice. FOTO: Pixabay Încep înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice. FOTO: Pixabay

 

 


Aproximativ 150.000 de gospodării ar putea beneficia de finanţare, în urma depunerii unei solicitări de finanţare. Înscrierea instalatorilor începe pe 28 aprilie, urmând ca ulterior să fie lansat primul apel de cereri de finanţare, pe 5 mai, porivit anunțului ministrului Mediului, Tanczos Barna, de la începutul lunii aprilie, citat de Economedia.

 


Înscrierea în program a persoanelor fizice începe pe data de 5 mai 2023. Mâine, 28 aprilie, se va da startul pentru înscrierea instalatorilor în aplicaţia informatică pentru programul Casa Verde. Românii care participă la program vor primi până la 20.000 de lei de la stat pentru a produce singuri energie verde.

Casa Verde Fotovoltaice 2023, 150.000 de beneficiari

Începe programul Casa Verde 2023, prin care 150.000 de români ar putea primi 20.000 de lei pentru a produce singuri energie verde. Înscrierea instalatorilor în programul Casa Verde, care prevede finanţări pentru instalarea de panouri fotovoltaice pe locuinţe, va începe pe 28 aprilie 2023. Din data de 5 mai va începe înscrierea persoanelor fizice, iar aplicaţia informatică pentru acest program este pregătită.


„În niciun caz nu este mai îngreunat, înţeleg supărarea unor instalatori care nu mai decid ei cine să beneficieze de această finanţare. Programul porneşte cu înscrierea instalatorilor, pe 28 aprilie, cu lansarea primului apel de cereri de finanţare pe 5 mai, după care, din două în două zile, se vor lansa, pentru fiecare regiune în parte. Descărcăm de o presiune sistemul informatic astfel încât nu toată ţara aplică în acelaşi timp, ci aplicaţiile, cererile de finanţare se vor încărca de către beneficiari pe regiuni. Bugetul pe regiuni se stabileşte proporţional cu numărul de case individuale intabulate pe fiecare regiune în parte”, a afirmat recent ministrul Mediului, Tanczos Barna. 

Beneficiarii pot instala fotovoltaice doar la adresa din buletin

La deschiderea apelului de proiecte care funcționează după regula de primul venit primul servit, se depun în platforma electronică copia după buletin, împreună cu documentele de proprietate a locuinței și contractul de furnizare a echipamentelor. Un număr de peste 150 de mii de gospodării vor fi beneficiare.


El a subliniat că anul trecut instalatorii au fost cei care au adunat cererile, stabileau cine este încărcat în sistem şi în ce ordine şi chiar cine ar avea sau nu ar avea dreptul de a primi finanţare. 

„A fost un model greşit pe care a trebuit să-l ducem la bun sfârşit pentru că a fost pe o finanţare parţial europeană şi unde regulile au fost stabilite de la bun început şi ele nu puteau fi modificate în timpul jocului. Am închis acel apel de proiecte. (...) Anul acesta se încarcă buletinul de identitate şi extrasul de carte funciară, acestea sunt cele două documente cu care se poate încărca orice cerere de finanţare, trebuie să demonstreze în acelaşi timp că nu are datorii la bugetul local şi la bugetul de stat, atât”, a adăugat Tanczos Barna. 


Acte necesare pentru Casa Verde Fotovoltaice 2023

  • carte de identitate
  • extras de carte funciară
  • dovada că persoana beneficiară nu are datorii la stat sau la bugetul local
  • certificatul de racordare

Anul trecut, Administraţia Fondului pentru Mediu a semnat peste 40.000 de contracte în cadrul acestui program. Taczos Barna a precizat că aplicaţia informatică pentru acest program este pregătită. Mai multe informaţii despre Programul Casa Verde 2023, găsiţi pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ciucă: Fondurile alocate proiectelor din programul „Casa Verde” vor fi dublate

abonare newsletter